Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ЄС мають разом відповісти на виклик Росії – Яценюк


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявляє, що Україна і Євросоюз мають спільно дати відповідь на виклик Росії. Про це він сказав на спеціальному засіданні Комітету із закордонних справ Європейського парламенту щодо ситуації в Україні сьогодні в Брюсселі.

«Хтось каже, що Росія розв’язала щодо України торгову війну. Дозвольте я перефразую. Це не торговельна війна. Це – геополітичний акт. І не лише проти України. Це виклик, який постав перед нами обома – Україною і Європейським союзом. І нам потрібно діяти спільно, щоб дати гідну відповідь на цей виклик», – наголосив Яценюк.

За його словами, у діях Росії немає «нічого нового». Яценюк нагадав, як діяла Москва щодо Балтійських країн перед тим, як вони приєдналися до ЄС і НАТО. Він згадав і саміт у Бухаресті 2008 року, на якому Україна не отримала Плану дій щодо членства в НАТО: «Росія вчинила такі самі дії».

Як наголосив лідер фракції «Батьківщина», своїми діями Росія порушила низку двосторонніх і багатосторонніх угод, зокрема, правила СОТ, угоду про вільну торгівлю.

«У мене таке відчуття, що Російська Федерація і персонально президент Путін намагаються встановити новий тип Радянського Союзу, нову версію СРСР – «СРСР 2.0». Ми були частиною цього союзу понад 80 років. Цього досить. Ми йдемо до Євросоюзу і вважаємо, що найкращою відповіддю буде укладення цієї угоди і її виконання», – заявив Яценюк.

Радник російського президента Володимира Путіна Сергій Глазьєв раніше заявляв, що Росія може порушити питання про скасування режиму вільної торгівлі з Україною після підписання нею угоди з ЄС. Перший віце-прем’єр Росії Ігор Шувалов не виключав, що Росія може почати застосовувати до України спеціальні механізми митного контролю і низку інших заходів, якщо Київ підпише угоду про асоціацію з ЄС.
XS
SM
MD
LG