Доступність посилання

ТОП новини

Росія – найбільш поліцейська держава світу (світова преса)


Росія – країна з найбільшою кількістю поліцейських у світі. З таким висновком знайомить своїх користувачів агентство Bloomberg. Тим часом на сторінках видання EU Observer представниця Харківської правозахисної групи закликає європейців подивитися далі від помальованого фасаду української дійсності, який намагається прикрасити київська влада. А британську газету Guardian зацікавила подальша доля української скандально відомої групи FEMEN, яка стверджує, що її переслідує міліція.

Підрахувавши, скільки людей в правоохоронній системі утримує та чи інша країна, агентство Bloomberg оприлюднило рейтинг «поліцейських держав». Найбільшою «поліцейською державою» світу у цьому рейтингу виявилася Росія. В ній на 100 тисяч населення припадає понад 564 правоохоронці, головною функцією яких є «попередження, виявлення та розслідування злочинів і затримання підозрюваних правопорушників». На другому місці з відривом у 20% опинилася Туреччина, на третьому – Італія. Україна у рейтингу «насиченості поліцією» виявилася тільки на 12-му місці. Тут на 100 тисяч жителів тільки 384 правоохоронці – менше, ніж у сусідній Чехії чи Словаччині. До рейтингу увійшло лише 53 країни, про які агентство змогло знайти достатньо даних.

Видання, що стежить за життям у Євросоюзі та навколишніх країнах, EU Observer публікує на своїх сторінках колонку учасниці Харківської правозахисної групи Галі Койнаш. Вона звертає увагу європейської громадськості на зусилля української влади з відбілювання образу України у західній пресі, який українські чиновники називають «створенням позитивного іміджу» країни. Авторка пов’язує зусилля влади з самітом у Вільнюсі, під час якого Україна розраховує підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом. Галя Койнаш говорить, що рейтинги України щодо свободи слова, вільних виборів, демократичних стандартів неухильно падають, а нові заходи, яких вживає уряд України, показують, що керівники країни концентруються на пропаганді, а не відповідності конкретним вимогам ЄС щодо України.

На переслідування українською міліцією скаржиться українська група Femen, що займається політичним перформансом, повідомляє британська газета Guardian. Група, відома у світі акціями протесту з оголеними грудьми, скаржиться, що українські міліціонери хочуть вигнати їх із країни, а для цього підкинули їм вибухівку та зброю під час рейду на їхній офіс. Міліція повідомляє, що обшук в приміщенні Femen проводили у зв’язку з анонімним телефонним дзвінком. Активістки Femen наполягають, що акція є «провокацією», а зброю їм підкинули, коли всіх вивели з приміщення.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG