Доступність посилання

ТОП новини

ІСД скорочує робочі місця на дочірньому підприємстві в Угорщині


Угорщина – В місті Дунауйварош може зупинитися останній із діючих в Угорщині металургійний комбінат «Дунаферр», що є дочірнім підприємством Індустріального союзу Донбасу, який пов’язують із бізнесменом Сергієм Тарутою. Російсько-українські власники планують скоротити півтори тисячі робітників угорського виробництва, кажучи, що воно збиткове. До речі, таким воно виявилося і в Польщі, в містечку Ченстохові. Невже цей досвід нічому не навчив керівництво ІСД?

Фінансова ситуація на заводі «Дунаферр» загострилася настільки, що з російсько-українськими менеджерами в Дунауйвароші навіть зустрічалася спеціальна урядова комісія. Її голова Мігай Варґа – чинний міністр економіки Угорщини – заявив: «Доля 1500 осіб не може не хвилювати угорський уряд. Ситуація серйозна, адже йдеться про те, з чого будуть жити півтори тисячі родин».

Міністр пообіцяв надати якнайбільшу підтримку скороченим металургам. По можливості їх працевлаштують на інших підприємствах міста й регіону, а охочі можуть вчитися на курсах перекваліфікації.

Втім, на комбінаті не вельми-то й вірять у такі благі наміри центральної влади. Голова виробничої ради металургійного підприємства Золтан Борбей переконаний, що реально допомогти вдасться лише невеликій частині звільнених.

«У Дунауйвароші високий рівень безробіття, а професія металурга досить специфічна. Якщо наші люди опиняться за воротами заводу, то легко на роботу не влаштуються», – каже він.

Закривати виробництво не планують

Тим часом виробництво на заводі в Дунауйвароші не зупиняється ні вдень, ні вночі. Але ніхто з працюючих не знає, кого саме викинуть на вулицю. Металург Жолт Цуцор довідався про скорочення майже одночасно з вісткою, що в нього народився хлопчик: «Малого назвали Ґерґев. Друге ім’я в нього Жолт... Скинути півтори тисячі безробітних на вбогий бюджет міста – це, як на мене, призведе до багатьох людських трагедій. Це буде другий Оузд...» (угорське місто, де закрили металургійне виробництво – ред.)

Директор ІСД «Дунаферр» Євген Танхілевич виправдовується тим, що причиною плачевного стану справ на угорському комбінаті стали криза і падіння попиту на металургійну продукцію. Так, за два останні роки завод мав збитків на 50 мільярдів форинтів (або понад 220 мільйонів доларів), а заощаджені під час приватизації підприємства у 2004 році кошти вже вичерпались. Але навіть при такій кількості звільнених людей, переконаний Євген Танхілевич, на «Дунаферрі» все одно залишиться працювати 6000 осіб. Повністю закривати виробництво в Угорщині російсько-українські власники наразі не планують.

Опозиційний депутат парламенту Угорщини від партії зелених Бенедек Явор переклав відповідальність за ситуацію в Дунауйвароші на уряд консерваторів: «Кабінет міністрів просто не підготувався до такої розв’язки. Між тим біди «Дунаферру» відомі з 2008 року. За цей час вже можна було виробити спільний план збереження робочих місць, а не вгрузати ще глибше в проблемах».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG