Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: Лондон обговорює удар, але почекає інспекторів ООН


Танк сирійської армії в передмісті Дамаска, 28 серпня 2013 року
Танк сирійської армії в передмісті Дамаска, 28 серпня 2013 року
Прем’єр Британії не має стовідсоткової певності, хто завдав хімічного удару в Сирії, але впевнений, що це була влада країни, й наголошує, що цей «воєнний злочин» не має лишитися без відповіді. Скликаний на позачергову сесію парламент країни розглядає, яка може бути ця відповідь. Інспектори ООН із хімічної зброї тим часом завершують роботу в Сирії.

Уряд прем’єр-міністра Великої Британії Дейвіда Камерона пропонує скликаним із відпусток на позачергову сесію парламентарям підтримати воєнну акцію проти влади Сирії у принципі. Водночас він наголошує, що необхідно докласти всіх зусиль, щоб цю думку підтримала і Рада безпеки ООН.

«Питання перед Палатою громад полягає сьогодні в тому, як відповісти на одне з найжахливіших використань хімічної зброї за століття, яке вбило невинних чоловіків, жінок і дітей у Сирії. Питання не в тому, на чий бік стати в сирійському конфлікті, не в тому, чи йти на вторгнення, не у зміні режиму і навіть не в тіснішій співпраці з опозицією в Сирії. Питання в широкомасштабному використанні хімічної зброї і нашій відповіді на воєнний злочин, і ні в чому іншому», – заявив Камерон парламентарям.

За його словами, стовідсоткової певності в тому, хто саме вдався в Сирії до хімічної зброї, немає. Але, сказав прем’єр, він переконаний, що хімічний напад, унаслідок якого загинули сотні людей в околицях Дамаска минулого тижня, вчинила саме влада сирійського президента Башара аль-Асада.

Наразі йдеться тільки про підтримку парламентарів самої принципової можливості воєнної акції. За словами прем’єра, Британія не піде ні на які кроки, доки інспектори ООН із хімічної зброї, які нині працюють у Сирії, не подадуть своїх висновків. У разі, якщо йтиметься власне про британський удар, буде необхідне окреме голосування в парламенті.
Експерти ООН оглядають передмістя Дамаска
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Британія хоче підтримки Ради безпеки, та її нема

Британський уряд подав парламентарям спеціально підготовану юридичну довідку, яка обґрунтовує можливість воєнної акції в Сирії «з гуманітарних міркувань» для захисту цивільного населення і без прямої згоди Ради безпеки ООН.

При цьому Камерон наголосив, що в разі, якщо в Раді безпеки ООН буде сильний спротив, воєнна акція Британії буде немислима.

А такий спротив є – з боку постійних членів із правом вето Росії й Китаю, які в середу вже зірвали розгляд британського проекту резолюції про відповідь на хімічний напад у Сирії. У четвер Росія знову скликає зустріч п’яти постійних членів Ради безпеки на нараду з приводу Сирії.

Росія вже не раз заявляла, що будь-яка воєнна акція в Сирії буде «викликом» статутові ООН і міжнародному правопорядкові. Так само й у Китаї міністр закордонних справ застеріг від того, щоб випереджати висновки інспекторів ООН.

Висновків інспекторів ООН чекають днями

Ці висновки мають надійти, як очікують, наступними днями. У четвер інспектори здійснили вже третій виїзд на околиці Дамаска, підконтрольні повстанцям, де, як каже опозиція, й була застосована хімічна зброя.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун повідомив: «Вони продовжать розслідування до завтра, п’ятниці, і виїдуть із Сирії до ранку в суботу, і відразу по тому, як виїдуть із Сирії, подадуть мені звіт».

У Сирії ж президент Башар аль-Асад знову повторив, що його країна «захистить себе від будь-якої агресії».
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG