Доступність посилання

ТОП новини

На реконструкцію «собору Олеся Гончара» на Дніпропетровщині виділили 2 мільйони гривень


Олесь Гончар на тлі собору
Олесь Гончар на тлі собору
Дніпропетровська облрада сьогодні виділила два 2 мільйони гривень для реконструкції славнозвісного Свято-Троїцького собору в Новомосковську. Відповідне рішення ухвалене на сесії обласної ради. За даними з обласної ради, це наймасштабніша реконструкція пам’ятки архітектури в Україні за роки незалежності. Її загальна вартість – близько 30 мільйонів гривень.

Як поінформували в облраді, наразі вже відреставровані три бані церкви. Згідно з планом, Свято-Троїцький собор у Новомосковську буде повністю відновлений за 2–2,5 роки.

Свято-Троїцький собор, створений в стилі українського (козацького) бароко, – пам’ятка національного значення, збудований 1778 року із дерева «без жодного цвяха». Унікальність архітектурної ідеї полягає в особливому розташуванні 9 бань: на храм можна дивитися під будь-яким кутом, і все одно буде видно тільки 8 бань із 9. Ця та інші унікальні особливості собору призвели до виникнення легенди, ніби він охороняється ЮНЕСКО.

Образ Свято-Троїцького собору є провідним у однойменному романі Олеся Гончара: козацький собор там виступає символом культурних цінностей українського народу. Востаннє реставрація споруди здійснювалась у 1888 році.
XS
SM
MD
LG