Доступність посилання

ТОП новини

День знань у Донецьку: брак фінансування та українських шкіл


Володимир Рибак, спікер Верховної Ради, та Марія Олійник, заступник голови Донецького обласного управління товариства «Просвіта»
Володимир Рибак, спікер Верховної Ради, та Марія Олійник, заступник голови Донецького обласного управління товариства «Просвіта»
Донецьк – Новий навчальний рік у Донецьку зустріли зі старими проблемами – браком коштів та українських класів, зазначають фахівці. Хоча двом школам міста поталанило завдяки їхнім колишнім випускникам. Один із них відремонтував «свій» навчальний заклад, а інший подарував комп’ютерний клас та книжки українських класиків. Звати цих колишніх учнів Рінат Ахметов і Володимир Рибак. Але більшість шкіл Донецька (а їх – понад півтори сотні) змушені виживати без такої допомоги.

Спікера Верховної Ради Володимира Рибака в школі, звісно, чекали і до його візиту готувалися. Основний подарунок – уже другий комп’ютерний клас – спікер зробив (за його словами) власним коштом. Водночас Володимир Рибак говорив про проблеми освітян загалом в Україні.

Нам потрібно при формуванні бюджету вже на 2014 рік питання освіти, охорони здоров’я, культури ставити на перше місце
Володимир Рибак
«Враховуючи, що президент ставить сьогодні на перший план питання виховання, починаючи з маленької людини, нам потрібно при формуванні бюджету вже на 2014 рік питання освіти, охорони здоров’я, культури ставити на перше місце. Нам потрібно зупинити процес залишкового принципу фінансування цих напрямків. Нам потрібно все зробити, щоб ми вирощували в Україні людей здорових і освічених. Я думаю, що років через 20 це буде зовсім інше покоління. Люди будуть жити в зовсім іншій європейській країні», – сподівається Володимир Рибак.

Один із прикладів недофінансування освіти, а також культури у Донецьку – школа № 5. Вона має унікальні мозаїки авторства трьох українських художників Григорія Синиці, Алли Горської та Галини Зубченко. Ці твори руйнуються. Тому напередодні 1 вересня громадські активісти вирішили помити їх, щоб привернути увагу до унікальної школи з культурною спадщиною.

Мозаїки мають площу понад 200 квадратних метрів та занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Вже більш як третина їхньої площі терміново потребує реставрації, а грошей на це і досі ніхто не виділив, констатує одна з активісток та гід по мозаїках Людмила Огнєва.

«Художник-монументаліст Михайло Кушнір обстежив всі мозаїки на 2008 рік. 35 відсотків площі потребували реставрації. На той час треба було двісті тисяч гривень», – сказала Людмила Огнєва.

Брак коштів – не єдина проблема

Недостатнє фінансування – не єдине, що бентежить освітян. І хоча міська влада не вважає це проблемою, однак більшість шкіл міста – російськомовні. А пару років тому були спроби закрити кілька україномовних навчальних закладів у рамках програми оптимізації. Й досі доля однієї школи вирішується у суді, зазначила Марія Олійник, заступник голови обласного товариства «Просвіта».

По школах ситуація така ж, як торік. Жодної школи не додалося. А з вісімнадцяти українських, які є у місті Донецьку, одна у підвішеному стані, справа якої – у Вищому адміністративному суді
Марія Олійник
«По школах ситуація така ж, як торік. Жодної школи не додалося. А з вісімнадцяти українських, які є у місті Донецьку, одна у підвішеному стані, справа якої – у Вищому адміністративному суді. Вона працює, бо ми виграли суди першої і другої інстанції, але міська рада оскаржила ці два рішення суду», – розповіла Марія Олійник.

За даними донецької міськради, в «шахтарській столиці» загалом діють 158 навчальних закладів середньої освіти. Оскільки в російськомовних школах є українські класи, українською будуть навчатися майже 28 відсотків школярів.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG