Доступність посилання

ТОП новини

На знайденому в Криму підводному човні зроблять музей – Льовочкін


Сергій Льовочкін
Сергій Льовочкін
Перший етап досліджень радянського підводного човна «Щ-216», який затонув біля берегів Криму під час Другої світової війни, завершили успішно, повідомив голова Адміністрації президента України Сергій Льовочкін.

«Уперше в історії України проведено наукові підводно-археологічні дослідження об’єкта часів Другої світової війни на глибині 53 метри», – наводить слова Льовочкіна прес-служба президента України Віктора Януковича.

Голова Адміністрації президента зауважив, що дослідження здійснюються в тісній співпраці з російськими фахівцями. «Це єдиний спільний успішний проект, присвячений Великій Вітчизняній війні», – сказав Льовочкін.

За його словами, вперше об’єктом уваги держави є об’єкт військово-морської історії акваторії України.

«За період незалежності України підводний човен «Щ-216» є єдиним об’єктом військово-морської бойової техніки, що має героїчну біографію і загинув у бою разом з екіпажем, дослідження якого ініційовані та спрямовуються главою держави», – наголосив він.

Льовочкін зазначив, що науковці досліджують єдиний об’єкт цього типу і серії, що зберігся у світовій історії, з метою створення унікального музею.

«Наступний етап спільних українсько-російських досліджень заплановано на середину вересня згідно з розробленим планом робіт», – додав голова Адміністрації президента України.

На початку липня підводний човен «Щ-216» виявили водолази Центру чорноморських підводних досліджень у районі кам’яної гряди в районі мису Тарханкут на глибині 52 метри. Дані державних архівних фондів дають змогу стверджувати, що це один із 16 зниклих безвісти радянських підводних човнів типу «Щука». Згідно з архівними даними, човен зник безвісти в лютому-березні 1944 року під час виконання бойового завдання. Причиною загибелі судна став вибух глибинної бомби. Увесь екіпаж загинув.
XS
SM
MD
LG