Доступність посилання

ТОП новини

Хорватські ветерани війни виступили проти сербської кирилиці


Протестувальник розбиває двомовну вивіску, встановлену у Вуковарі, 2 вересня 2013 року
Протестувальник розбиває двомовну вивіску, встановлену у Вуковарі, 2 вересня 2013 року
У Вуковарі хорватські ветерани війни обурені сербською кирилицею.
Два дні поспіль колишні вояки та воєнні інваліди протестували проти двомовних – хорватсько-сербських (латинкою й кирилицею) – вивісок, які встановлені на будинках державних органів.

Учасники визвольної війни, члени так званих патріотичних об’єднань, а також деякі опозиціонери та католицькі монахи розбили кілька вивісок, що цими днями були встановлені на урядових будинках у Вуковарі. Це місто 1991 року після стоденної облоги захопили підрозділи югославської армії й сербських добровольців. Воно стало символом хорватської боротьби за незалежність. До складу Хорватії Вуковар повернувся без боїв 1997 року, згідно з угодою урядів у Загребі й Белграді.

У Вуковарі та в інших містах, де серби становлять одну третину населення, за законом дозволено офіційно послуговуватися сербським письмом, тобто кирилицею. В більшості міст та селищ встановлення двомовних вивісок пройшло без інцидентів. Та в місті, яке в час війни на початку 90-х найбільше постраждало, відразу зібралися кількасот ветеранів тієї війни й розбили вивіски. Під час протесту в понеділок кілька поліцейських були поранені.
Протест у Вуковарі, 3 вересня 2013 року
Протест у Вуковарі, 3 вересня 2013 року

Хорватські урядовці засуджують шовіністичне насильство

Кабінет міністрів Хорватії засудив насильство, яке назвав шовінистичним, і попередив, що не дозволить порушувати основні цінності демократії.

Президент Хорватії Іво Йосипович заявив, що йдеться про дуже делікатну справу, й закликав усіх дотримуватись конституції.

«По-перше, ми маємо закон. Маємо політику, яка базується на повному шануванні прав національних меншин. Саме на підставі закону було ухвалене рішення про встановлення двомовних вивісок», – наголосив хорватський президент.

Незважаючи на заяви урядовців, до Вуковара у вівторок прибуло приблизно 500 ветеранів із околиць та інших міст. Кількагодинні протести пройшли без інцидентів. А в містах Дубровник та Задар з’явилися антисербські графіті, в тому числі й на сербській православній церкві. Там, між іншим, написано: «Вбивай серба» та «Сербів на верби».

«Очевидно, що одна група ставить себе над законом, над конституцією, над політичними партіями, котрі підготували цей закон, над парламентом, котрий його ухвалив», – звауважує Міодраг Пуповац, голова Сербської національної ради в Хорватії.

Тим часом учасники протесту заявляють, що для них кирилиця завжди буде ворожою й неприйнятною. А преса у Сербії зазначає, що події у Вуковарі свідчать про важке становище сербської меншини в сусідній країні.

Офіційної реакції в Сербії не було. Оглядачі припускають, що інциденти не впливатимуть на відносини між двома країнами та що не буде відкладений візит хорватського президента до Белграда, який запланований на середину жовтня.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG