Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії відхилили кандидатуру колишньої голови МЗС на посаду президента


Саломе Зурабішвілі, фото 2 вересня 2013 року
Саломе Зурабішвілі, фото 2 вересня 2013 року
Центральна виборча комісія Грузії відмовилася сьогодні зареєструвати кандидатом на виборах президента колишнього міністра закордонних справ країни Саломе Зурабішвілі.

Підставою стало те, що вона має, крім грузинського громадянства, також французьке. У ЦВК нагадали, що, за конституцією, посади президента, прем’єр-міністра і голови парламенту не можуть обіймати громадяни Грузії, які також мають громадянства інших держав.

Зурабішвілі у відповідь назвала це рішення несправедливим, незаконним і політично мотивованим і заявила, що оскаржить його в суді. У трактуванні Зурабішвілі Конституція дає їй право балотуватися.

Саломе Зурабішвілі не вважають серйозним претендентом. Головного змагання очікують між іще офіційно не оголошеними кандидатами нині владної коаліції «Грузинська мрія» і головної опозиційної сили, партії нинішнього президента Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух».

Зурабішвілі, народжена у Франції в родині грузинських емігрантів, була кар’єрним дипломатом Міністерства закордонних справ Франції, у 2003 році стала французьким послом у Грузії, а вже у 2004-му очолила МЗС Грузії; її звільнили з цієї посади у 2005-му через тертя з парламентом, і вже через кілька днів вона оголосила про створення опозиційного до влади руху, а ще через кілька місяців – і опозиційної партії «Шлях Грузії», з якої вона на той час уже вийшла.
XS
SM
MD
LG