Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС наразі офіційно не коментували заяв про вступ Вірменії до Митного союзу, несумісний із асоціацією


У Європейському союзі наразі не стали офіційно коментувати заяви президента Вірменії, який повідомив у вівторок, що його країна вирішила вступити до Митного союзу під проводом Росії.

Як сказав Радіо Азатутюн, вірменській службі Радіо Свобода, речник комісара ЄС із розширення Штефана Фюле Петер Стано, наразі в Євросоюзі збирають інформацію від вірменських партнерів щодо останніх подій навколо цієї заяви. «Коли ми будемо мати всю необхідну інформацію, всі подробиці, ми, звичайно ж, відразу повідомимо про можливі наслідки», – сказав він із приводу раніше заявлених європейських прагнень Вірменії.

Тим часом голова комітету з закордонних справ Європарламенту, євродепутат від Німеччини Ельмар Брок заявив Радіо Свобода, що йому дуже шкода з приводу рішення Вірменії, яка, за його словами, перебуває під «неймовірним тиском» і «шантажем» із боку Росії через складне становище навколо Нагірного Карабаху і її відносин із Азербайджаном.

Брок нагадав, що через юридичні обмеження неможливо одночасно і бути повним членом Митного союзу, і перебувати в асоційованих відносинах і мати зону вільної торгівлі з ЄС.

Президент Вірменії Серж Сарґсян заявив у вівторок у перебігу візиту до Росії, що його країна вирішила вступити до Митного союзу, який нині об’єднує з Росією також Казахстан і Білорусь. Вірменія також готова брати участь і у створенні майбутнього Євразійського економічного союзу, мовиться в його спільній заяві з російським колегою Володимиром Путіним за результатами їхньої зустрічі під Москвою. За офіційним повідомленням, Путін підтримав це рішення, яке, за його словами, надасть імпульс економічній співпраці.

При цьому в Єревані політики, в тому числі зі владної Республіканської партії Вірменії, не змогли прокоментувати заяви свого президента, про яку наперед, як виглядає, ніхто не знав.

Досі Вірменія йшла курсом на європейську інтеграцію і наприкінці липня в основному завершила переговори про текст угоди про її асоціацію з ЄС, включно зі створенням зони вільної торгівлі. Очікували, що цю угоду парафують на саміті учасників програми ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі в Литві в листопаді.

У Європейському союзі Вірменію вже попереджали (так само, як і Україну), що асоційовані відносини з ЄС несумісні з повним членством у Митному союзі.
XS
SM
MD
LG