Доступність посилання

ТОП новини

Чарівна, приваблива, звільнена з роботи. Красуні Заходу нарікають на дискримінацію


©Shutterstock
©Shutterstock
Брюссель – Європейські працівниці та службовці нарікають на дискримінацію через зовнішність. Зокрема, цю проблему активно обговорюють у Британії та Франції. Поштовхом для цього стала історія привабливої лондонської брюнетки, яка стверджує, що втратила роботу через свою вродливість. Натомість експерти заявляють, що чарівність є перевагою, а не перешкодою при працевлаштуванні.

Цю англійку звуть Лора Ферні. Вона здобула ґрунтовну освіту інженера, із чималим професійним досвідом і успішно працювала науковим дослідником у сфері медицини. Але три роки тому втратила роботу. Сьогодні ця 33-річна симпатична, струнка жінка розповідає, що колеги по роботі не оминали нагоди, щоб поприставати до неї тим часом, як колежанки були надзвичайно заздрісними. В одній із численних телевізійних передач, куди її нерідко запрошують, вона каже, що пише книгу на основі свого досвіду, який, як вона вважає, переживають жінки-науковці.

«Я сподіваюся, що, коли завершу цю книгу, вона допоможе іншим людям. Проблема у тому, що, коли особисто опиняєшся в такому становищі, коли сталося так багато негативних речей, – а я мала чимало гіркого досвіду, – ти вже не в силі міркувати, не в змозі усвідомлювати реальність, а я була надзвичайно травмована», – каже Лора Ферні.

Історія викликала скандал у Великій Британії та спровокувала чималі дискусії по цей бік Ла-Маншу. Чимало французів переконані, що зовнішня краса справді може впливати на кар’єрне зростання.

Щоправда, більшість переконана, що цей вплив – винятково позитивний. Французький соціолог та директор так званої «Обсерваторії дискримінацій» Жан-Франсуа Амадьє каже, що, справді, настав час зняти завісу з цієї проблеми.

За статистикою, жінка привабливої зовнішності має набагато більше шансів знайти місце на сьогоднішньому ринку праці
Жан-Франсуа Амадьє
«Безумовно, краса надає переваги. За статистикою, жінка привабливої зовнішності має набагато більше шансів знайти місце на сьогоднішньому ринку праці. За підрахунками, навіть заробітна плата у жінок із гарною зовнішністю у середньому на 15 відсотків вища за інших», – каже французький експерт.

Втратила роботу «через те, що дестабілізувала чоловічий персонал своїм пишним бюстом»

Однак оприлюднена та жваво обговорювана самотність, приставання колег, депресія та довгі місяці безуспішних пошуків роботи лондонської красуні викликали схожі нарікання на дискримінацію й серед інших представниць прекрасної половини людства. Американка Лорін Одс також заявила, що її звільнили через її надмірну красу. Працівниця Сіті-банку Дербалі Лорензана нещодавно звернулася до суду, бо, як стверджує, втратила роботу «через те, що дестабілізувала чоловічий персонал своїм пишним бюстом».

Загалом зовнішній вигляд залишається доволі частою причиною утисків у державах Західної Європи. Скажімо, у Франції, за дослідженнями правозахисників, саме зовнішність перебуває на третьому місці у рейтингу чинників дискримінації, яких у тутешньому законодавстві налічується дев’ятнадцять.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG