Доступність посилання

ТОП новини

У справі «дніпропетровських терористів» дають свідчення родичі обвинувачених


Під час акції на захист підсудного Дмитра Реви, 21 лютого 2013 року
Під час акції на захист підсудного Дмитра Реви, 21 лютого 2013 року
В Індустріальному райсуді Дніпропетровська, де слухається справа «дніпропетровських терористів», дають свідчення рідні обвинуваченого Дмитра Реви, якого підозрюють в пособництві у здійсненні вибухів у Дніпропетровську 27 квітня. Про це повідомила сторона захисту.

За даними адвокатів, під час допиту Лариси Реви – дружини Дмитра – левова частка питань обвинувачення була присвячена тому, хто і в який спосіб отримує інформацію, що розміщується в її блозі, що ведеться на підтримку Дмитра і висвітлює обставини справи.

Зокрема, представників обвинувачення і суд цікавило, звідки до блогу потрапляють документи із матеріалів справи, жінку попередили про кримінальну відповідальність за поширення таких матеріалів.

Водночас, за даними адвоката й сестри Дмитра Реви Оксани Томчук, згідно з Кримінальним кодексом України, за порушення таємниці досудового слідства справді передбачена відповідальність, проте з моменту передачі матеріалів справи до суду та початку судового розгляду, який відбувається у відкритому режимі, матеріали можуть вільно оприлюднюватись та розміщуватись на будь-яких ресурсах.

«Безпідставні обвинувачення та погрози на адресу свідка, який дає покази, – ніщо інше як тиск, до того ж у даному випадку спрямований на обмеження свободи слова», – прокоментувала Оксана Томчук.

Водночас прокуратура Дніпропетровської області поширила заяву, у якій зазначено, що сестра обвинуваченого Дмитра Реви Оксана Томчук «не тільки не була присутньою на жодному з судових слухань, але й не знайома з матеріалами кримінальної справи». «До того ж, на початку судового розгляду справи Оксана Томчук виступала як адвокат, приховавши від суду той факт, що вона є свідком у справі (відповідно до процесуального закону захисником не може бути особа, яка є свідком у кримінальній справі)», – мовиться у повідомленні прокуратури.

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталися чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйони доларів. Серед підсудних – дніпропетровський політолог Віктор Сукачов і його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також обвинувачують у скоєнні інших вибухів та спроб вибухів у кількох містах України – Запоріжжі, Харкові, Дніпропетровську.
XS
SM
MD
LG