Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт у Сирії поставив на кін репутацію США – експерти


Пентагон готується до більш потужної повітряної авіа кампанії в Сирії, ніж передбачалося раніше, повідомляє газета Лос-Анджелес Таймс. Як дізнались журналісти видання, військові планують три дні посилених ракетних ударів по урядових об’єктах. Поки військові планують кампанію, у Вашингтоні не припиняються палкі політичні дискусії щодо доцільності застосування сили проти Асада. У понеділок повертаються з літніх канікул американські законодавці, які в першу чергу розглядатимуть прохання президента дати дозвіл на проведення кампанії.

Тим часом, небайдужі американці не соромляться виходити на вулиці з протестом або ж перебивати впливових сенаторів, таких, як Джон Маккейн, аби висловити свою незгоду з планом Адміністрації бомбардувати урядові об’єкти у Сирії.



Зустрічі з обуреними виборцями відбуваються по всій країні. Американці тиснуть на своїх обранців відмовити президенту. Барак Обама, хоч і має право діяти без згоди Конгресу, прагне заручитися підтримкою законодавців.

Якщо Обама не зможе переконати законодавців підтримати удар по Сирії, репутація президента значно постраждає, переконані політологи.

Відмова Конгресу також послабить зусилля американських дипломатів вирішити проблему шляхом діалогу.

«Якщо США втратять вплив, якщо люди по іншу сторону не довіряють нашому президенту, якщо він не зможе дотриматися даного слова, стане важко використовувати важелі тиску на різні сторони конфлікту, аби вирішити проблеми», – впевнений Гайдеман.

У разі негативної відповіді законодавців на прохання президента, постраждає репутація не лише Обами, а й країни загалом, попереджають експерти.

«На мій погляд, якщо після усіх цих проголошень та рішень, ми відступимо, це завдасть шкоди авторитету США», – говорить експерт з міжнародної політики Блейз Міштал.

У свою чергу підтримка Конгресу, хоча і не потрібна офіційно, надасть непопулярним діям Обами додаткової легітимності. Саме тому, у понеділок Барак Обама, запланував серію інтерв’ю провідним телеканалам. А на вівторок у президента заплановане рідкісне телезвернення до народу, під час якого Обама спробує переконати американців у доцільності усунення від влади Асада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG