Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк вимагає знайти замовників побиття депутатів


«Хто замовляв побиття народних депутатів»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
Лідер фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Арсеній Яценюк вимагає встановити замовників побиття народних депутатів під Київрадою 19 серпня. Про це він заявив після допиту в прокуратурі міста Києва.

За його словами, безпосередні учасники побиття депутатів відомі, їх, за словами Яценюка, зокрема, зафіксували телекамери. На переконання лідера фракції «Батьківщина», без прикриття зверху працівники міліції не поводилися б так брутально, тому, на його думку, головне – знайти замовників побиття.

«Ми вимагаємо встановити не тільки виконавців злочину, а саме тих міліціонерів і працівників правоохоронних органів, які били народних депутатів України, які захищали «тітушок», не надавали можливості нам як членам парламенту виконати наш конституційний обов’язок і прибути на засідання Київської міської ради, але ми вимагаємо встановити замовників, це саме важливо. Яка роль і місце президента? Чи знав він про це чи ні? Міністра внутрішніх справ? Чи давав він безпосередню вказівку своїм міліціонерам бити, чи ні? Яка роль секретаря РНБО? Всіх осіб, які були задіяні в цьому процесі», – сказав Яценюк.

Водночас керівник слідчого відділу прокуратури Києва Максим Рябенко заявив, що прокуратура допитала понад сотню свідків бійок біля столичної мерії 19 серпня і проводить комплекс експертиз.

За його словами, у зв’язку з подіями, що сталися 19 серпня, розслідують кримінальні провадження: з одного боку – за заявами народних депутатів про завдання їм тілесних ушкоджень працівниками правоохоронних органів (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу – перевищення службових повноважень), з іншого боку – за заявою співробітника міліції у зв’язку з опором йому з боку народних депутатів (ч. 2 ст. 342 КК – чинення опору працівнику міліції).

«Нині в кримінальних провадженнях проведено значний обсяг слідчих дій, допитано понад сотню свідків, проводиться комплекс експертиз, витребувано відеозаписи камер відеоспостереження. За нашими запитами зі ЗМІ ми також отримали відеоматеріали. Нині це все обробляється», – сказав прокурор.

19 серпня більшість Київради провела пленарне засідання, яке опозиція називала нелегітимним у зв’язку із завершенням 2 червня п’ятирічного терміну повноважень столичної ради. Народні депутати від опозиції намагалися прорватися до Київради, однак їх не пропустили правоохоронці.

Згодом депутати з опозиції заявили про побиття з боку «Беркута». За словами Яценюка, були поранені четверо депутатів. У міліції теж заявили про поранення їхнього співробітника.

Прокуратура Шевченківського району столиці відкрила провадження за заявами народних депутатів і за заявою міліціонера щодо цих подій у Київраді.
XS
SM
MD
LG