Доступність посилання

ТОП новини

Бойова авіація з паперу


Паперова бойова авіація у Кіровограді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Паперова бойова авіація у Кіровограді

Кіровоград – Історію військової авіації світу можна вивчати за паперовими макетами кіровоградця Ігоря Шатохіна. Його колекцію внесли до Книги рекордів України. Сьогодні вона нараховує близько 150 експонатів.

Літаки у зменшеному вигляді зацікавили Ігоря Шатохіна ще у дитинстві. Потім вже дорослим він збирав їх з найрізноманітніших матеріалів. Але зупинився на папері. Говорить, що це найскладніший спосіб моделювання. У його конструкціях усе майже на сто відсотків паперове, навіть колеса, які такими зовсім не виглядають. Тільки у вікнах – прозора плівка та у деяких з’єднаннях дріт.

«Найбільший – Б-52. Найвідоміший американський бомбардувальник. А розмах крил 1,7 метра. Довжина – 1,5 метри. 4 квадратні метри займає одна модель. А найменший – німецький, 12 на 15 сантиметрів», – розповідає Ігор Шатохін.

Щоб на виставках люди змогли оцінити, наскільки великим є оригінал літака, Ігор Шатохін збирається створити і макет людини.

Креслення і матеріали для літаків – усе взято зі спеціальних журналів. Значна частина колекції створена на основі польських видань. Проте використовував майстер і багато українських. Старі креслення часто доводилося переробляти та доповнювати власними. Сьогодні ж усе готове. Свою авіацію він найчастіше створює вночі.

Я не роблю одну модель зразу. Операція одна. Щось на кшталт конвеєра. Скелети робиш, робиш… Поки не набридне. Кинув. Почав фюзеляжі обтягувати
Ігор Шатохін
«Я не роблю одну модель зразу. Операція одна. Щось на кшталт конвеєра. Скелети робиш, робиш… Поки не набридне. Кинув. Почав фюзеляжі обтягувати. Обтягую, обтягую. Все, кинув. Крила. Двигуни. Звичайно, спершу свої найулюбленіші роблю», – ділиться майстер секретами моделювання.

Головне – точність та акуратність

Головне у процесі створення паперового бомбардувальника – це точність та акуратність. Самого Ігоря Шатохіна моделізм заспокоює. Його ж роботи на виставках у всіх викликають бурхливу цікавість. Найбільше запитань ставлять дівчата. А особливе ставлення до його моделей у фронтовиків.

«Це всім цікаво. Особливо фронтовикам. Багато хто із старих, ті ж льотчики, коли бачать, на чому воювали, то у них сльози на очах», – говорить Ігор Шатохін.

Усі моделі Ігор Шатохін зберігає у величезних коробках. Для цього йому виділили окреме приміщення в кіровоградському аеропорту. Його роботи постійно надихають місцевих авіаторів. Генеральний директор авіаційної компанії «Урга» Олександр Годинський запевняє, що після того, як вперше побачив колекцію, зрозумів, що завжди підтримуватиме її автора.

«Унікальність цих моделей в тому, що вони один в один відтворюють справжні літаки. Цікаво, що у кабіні саме обладнання зроблено досконально», – наголошує Олександр Годинський.

Сьогодні Ігор Шатохін мріє сягнути показника у 90% копій всіх бойових повітряних машин, які коли-небудь існували. Для цього, говорить, потрібно створити ще 50 моделей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG