Доступність посилання

ТОП новини

Непрозорі тендери «з’їдають» 200 мільярдів гривень на рік? (Огляд преси)


Київ – Якісні та радикальні зміни в Україні потрібно розпочати з винищення корупції, переконує експерт «Газети по-українськи». Узяти лише сферу держзакупівель – 360 мільярдів гривень на рік. За даними експерта, від 30 до 60 відсотків цієї суми розкрадають. Якби запустили нормальні прозорі тендери, закуповували за ринковою ціною, мали б додатково 150-200 мільярдів гривень – на дороги, транспорт, житлово-комунальне господарство. Натомість влада вивела усі держпідприємства з тендерного законодавства. Тепер немає будь-якого контролю, переконаний економіст.

Кінець листопада 2013 року – це лакмусовий папірець не тільки для України, а й для ЄС. Бо політика «Східного партнерства» – це дуже серйозний напрямок у європейський політиці, переконує експерт газети «День». Якщо Європа не підпише угоду з Україною, це буде провал всього величезного напрямку діяльності Європейського союзу під назвою «Східне партнерство». Навряд чи Єврокомісія і навіть європейські чиновники, які не менші бюрократи, ніж українські чиновники, чудово розуміють ці речі. Тому в черговий раз Україна опинилася не на околиці геополітичних процесів, а ледве не в центрі. І це добре, наголошує експерт «Дня».

Повторні вибори до Верховної Ради, що відбудуться 15 грудня, – вимушений компроміс різних політичних сил, каже експерт «Газети по-українськи» і прогнозує, що виборча кампанія буде складною і брудною. Бо владі та опозиції потрібні свої депутати, як своєрідна психологічна перемога перед президентськими виборами. Але цього разу до процесу буде більше уваги. На ці п’ять округів дивитиметься вся Європа. Найбільша інтрига буде в тому, хто представлятиме владу, чи будуть вони маскуватися під самовисуванців.

Економіка України постраждає від сирійської війни, прогнозує експерт газети «Вечірні вісті». Близький Схід – це насамперед нафта, від світових цін на котру Україна надто залежна. Зокрема, до вартості нафти прив’язана ціна на російський газ. Стаття називається «Сирійська війна боляче вдарить по Україні».

Набула чинності постанова Нацбанку України про обмеження розрахунків громадян готівкою. У першу чергу це нововведення торкнеться ринку нерухомості, де укладаються найбільш великі угоди. Однак далеко не всі громадяни готові проводити розрахунки через банк, тим самим показуючи свої капітали. Відтак застосовуються різноманітні схеми обходу обмежень Нацбанку. І далеко не всі вони безпечні і законні. Про те, чому не варто цього робити і чим це загрожує, розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG