Доступність посилання

ТОП новини

Київ може піти європейським напрямом чи залишитися у сірій зоні небезпеки – посол ЄС


Ян Томбінський
Ян Томбінський
Нині Україна обирає шлях між демократією й автократичною системою. Про це у своїй статті на «Українській правді» написав голова представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський.

«Наразі Україна перебуває на важливому роздоріжжі, обираючи між двома шляхами. Перший шлях пропонує розвиток більш відкритого суспільства, інтегрованого у європейський простір демократії, добробуту і ринкової економіки, що ґрунтується на повазі до прав людини і верховенства права. Другий – це автократична система, яка загрузла в економічній стагнації та політичній нестабільності, що є історичними характеристиками прикордонних територій Європи», – пише Томбінський.

За його словами, вибір достатньо простий. «Україна може або піти європейським напрямом, або залишитися у сірій зоні небезпеки між Європою та Росією», – каже посол.

Він наголосив, що останніми роками українська влада – уряд та парламент – неодноразово підтверджувала, що обрала саме європейський шлях, а європейську інтеграцію зробила найважливішим політичним й економічним пріоритетом держави. Томбінський нагадав, що в цей момент Україна і ЄС перебувають за крок від досягнення спільної головної мети – підписання угоди про асоціацію. «Однак цей крок видається достатньо складним», – зауважив він.
«Попри те, що Україна досягла прогресу у впровадженні необхідних реформ, є багато інших важливих завдань – зокрема, реформа судової системи, виборчого законодавства або вирішення справи Тимошенко, – які також потребують виконання», – заявив посол.

За його словами, Україні варто докласти зусиль для укладення угоди з ЄС «насамперед, через те, що угода про асоціацію пропонує Україні унікальну можливість». «Ця можливість позитивно впливатиме на багато аспектів щоденного життя громадян і бізнесу. Європейський союз присутній тут, щоб продовжувати підтримувати Україну та її громадян у впровадженні реформ», наголосив Томбінський. За його словами, підписання і втілення угоди про асоціацію, включно із положеннями про створення глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі, повністю революціонізує не лише економічні, торговельні та інвестиційні відносини між Україною і ЄС, але й увесь «управлінський та економічний ландшафт України».

Томбінський підкреслив, що угода про асоціацію є найбільш амбітною двосторонньою угодою, щодо якої ЄС коли-небудь вів перемовини з країною-партнером, вона не лише відкриє обидва ринки за допомогою усунення або зменшення тарифів і квот, але й сприятиме гармонізації законів, норм і правил у всіх секторах економіки, зміцнюючи у такий спосіб довіру інвесторів.

Україна планує підписати угоду з ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді цього року.
XS
SM
MD
LG