Доступність посилання

ТОП новини

Постачань вiйськових вантажiв до Сирiї в 2012–2013 роках територiєю України не було – МЗС


Упродовж 2012–2013 рокiв нiякi постачання або транзит iз Росії територiєю України товарiв вiйськового призначення до Сирiї не здiйснювалися, заявляють у Мiнiстерствi закордонних справ України.

Так у департаментi iнформацiйної полiтики зовнiшньополiтичного вiдомства України прокоментували опублiковану в американськiй газетi Washington Post статтю «Росiя постачає озброєння до Сирiї через український порт».

У МЗС наголосили, що Україна добровiльно й повнiстю припинила ще з травня 2011 року вiйськово-технiчну спiвпрацю з Сирiєю.

Також у зовнiшньополiтичному вiдомствi зауважили, що в Українi «з глибоким занепокоєнням i тривогою спостерiгають за розвитком ситуацiї в Сирiйськiй Арабськiй Республiцi, рiвень напруженостi в якiй постiйно зростає».

«Позицiю нашої держави щодо сирiйського конфлiкту нещодавно вкотре пiдтвердив президент України – ми виступаємо за якнайскорiше припинення кровопролиття та обстоюємо необхiднiсть розв’язання конфлiкту виключно полiтико-дипломатичними засобами», – мовиться в заявi.

Водночас у МЗС заявили, що глибоко занепокоєнi у зв’язку з отриманням щодалi переконливiших свiдчень, якi можуть пiдтверджувати застосування в Сирiї хiмiчної зброї, що призвело до численних людських жертв. «Такi дiї є грубим порушенням норм мiжнародного права, насамперед Конвенцiї про заборону розробки, виробництва, накопичення та використання хiмiчної зброї та її знищення», – наголошується в заявi.

У зв’язку з цим у зовнiшньополiтичному вiдомствi закликали «сторони протистояння і провiдних свiтових гравцiв дотримуватися максимально виваженої і стриманої позицiї, усiляко уникати крокiв, здатних погiршити й без того критичну ситуацiю в цiй країнi».

Напередодні американська The Washington Post, посилаючись на дані дослідження, проведеного неурядовою американською організацією, заявила, що український порт Октябрськ є ключовим пунктом транзиту російської зброї сирійському режимові Башара Асада.
XS
SM
MD
LG