Доступність посилання

ТОП новини

Результат виборів у Москві – «удар і успіх» для Навального


Росія - лідер опозиції Олексій Навальний на мітингу своїх прихильників на Болотній площі в Москві, 9 вересня 2013 року
Росія - лідер опозиції Олексій Навальний на мітингу своїх прихильників на Болотній площі в Москві, 9 вересня 2013 року
Московська виборча комісія офіційно затвердила у вівторок результати виборів мера столиці Росії: переможцем уже в першому турі оголошений дотеперішній прокремлівський керівник міста Сергій Собянін із 51,37 відсотка голосів. Опозиційний діяч, блогер і борець із корупцією у владі Олексій Навальний отримав друге місце – за нього проголосували 27,24 відсотка. Про перемогу Собяніна без другого туру повідомляли й раніше. Соратник Навального, провідний російський економіст Сергій Гурієв, який нещодавно втік із Росії до Франції, сподівається, що опозиціонерові може вдатися все ж домогтися другого туру.

Сергій Гурієв, колишній ректор Російської школи економіки, який у травні втік із Росії і нині живе у Франції, високо оцінив результат Олексія Навального, для якого він написав соціально-економічну частину його виборчої програми.

«Це великий удар і великий успіх для Навального, якому офіційно прогнозували спочатку три відсотки, потім сім, потім 15. Останні опитування прокремлівських організацій давали йому близько 15–17 відсотків. А він офіційно отримав 27 відсотків. Справжній результат, мабуть, іще вищий. Але, в будь-якому разі, це великий прорив для Навального», – заявив Гурієв в інтерв’ю агентству «Ройтерз».

За словами економіста, ці вибори принесли в російську політику новий елемент.

Навальний зумів зібрати тисячі добровольців, кілька мільйонів доларів пожертв від простих москвичів. Це змінило російську політику назавжди
Сергій Гурієв
«Навальний зумів зібрати тисячі добровольців, кілька мільйонів доларів пожертв від простих москвичів – і це, власне, свідчить, що кожен голос важливий, кожен рубль робить свою справу, кожна година роботи добровольця стає внеском у загальне добро. Це, я думаю, змінило російську політику назавжди. І тепер нові виборчі кампанії будуть проводити в цьому стилі реальної політики на місцях серед людей, стилі, що його Навальний запровадив у Росії цього літа», – наголосив Гурієв.

За його словами, сам він після втечі з Росії не може повернутися туди через переслідування російської влади, яка намагалася вистежити його і в Парижі.

Дуже радий за Навального, який ризикує своєю свободою щодня. Його значний результат підвищує шанси, що він лишиться опозиційним лідером, а не стане в’язнем
Сергій Гурієв
«У цьому сенсі я, звичайно, дуже радий за Навального, який ризикує своєю свободою щодня, будучи в Москві, а його значний результат, гадаю, підвищує шанси, що він лишиться опозиційним лідером, а не стане в’язнем», – сказав Гурієв про Навального, якому в Росії вже винесений вирок у п’ять років ув’язнення і якого лишили на волі, поки вирок не набув чинності.

«Навальний – це людина, яка бореться до кінця, і, я думаю, він буде намагатися оскаржити вибори і захистити голоси, віддані за нього, й домогтися другого туру, виходячи з результатів, які бачить він», – додав Гурієв.

Навальний іще до оголошення офіційного результату заявляв, що не згоден із результатами, які оприлюднював Мосвиборчком, і має докази, що вони сфальсифіковані, й готовий оскаржити їх у суді. За словами опозиціонера, Собянін не може вважатися законно обраним мером, якщо не погодиться на перерахунок голосів.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG