Доступність посилання

ТОП новини

Грузія ставить за мету Європейський cоюз, але і Євразійського не виключає – прем’єр Іванішвілі


Прем’єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі
Прем’єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі
Грузія має за мету тіснішу інтеграцію з Європейським cоюзом, хоча уважно стежить і за формуванням Євразійського, і навіть не виключає вступу до нього, якщо це не перешкоджатиме європейській інтеграції, сказав в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода прем’єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі. Після заяви Вірменії про її намір вступити до Митного союзу з Росією, до слів грузинського прем’єра прислухаються особливо уважно. У розмові з кореспондентом Грузинської редакції Радіо Свобода Кобою Ліклікадзе голова грузинського уряду висловив довгостроковий прогноз, що в перспективі і Росія долучиться до Євросоюзу та НАТО.

Грузія серед країн «Східного партнерства» вважається такою, що має найбільш послідовну прозахідну політику, яка має високий ступінь підтримки населення. Коли до влади в результаті парламентських виборів минулого року прийшла коаліція «Грузинська мрія» на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі, нова влада обіцяла кращі відносини з Росією разом з продовженням європейської інтеграції. Проте поєднати ці два напрямки для пострадянських країн стає дедалі складніше.

Першою від тіснішої інтеграції з Євросоюзом відмовилася Вірменія. Експерти говорять, що Москва пообіцяла припинити підтримку Єревана у його протистоянні з Азербайджаном, якому вона продала рекордну кількість зброї минулого року. На безпрецедентний тиск з боку Росії скаржаться у Молдові, неприховані погрози лунають на адресу України. Після 5-денної війни з Росією та втрати Південної Осетії та Абхазії Грузії, як говорять експерти, легше робити вибір на користь європейської інтеграції.

Але прем’єр Бідзіна Іванішвілі не поспішає висловлюватися однозначно. У рамках щорічної міжнародної конференції з питань зовнішньої політики та безпеки в Ризі, на яку зібралися близько 300 учасників із 30 країн світу, кореспондент Радіо Тавісуплеба – грузинської редакції Радіо Свобода – запитав грузинського прем’єра про основні пріоритети грузинської зовнішньої політики. У відповідь він почув несподіваний прогноз.

У дуже далекій перспективі Росія стане членом і Євросоюзу, і НАТО
«На цьому етапі, коли йде формування Євразійського союзу, я, як глава кабінету, кажу так: я уважно стежу і вивчаю це питання. Якщо це буде вигідно для нашої країни і принесе їй додаткові дивіденди і разом з цим не йтиме на противагу нашій стратегії, яка передбачає інтеграцію Грузії до Євросоюзу і НАТО, – то чому б і ні? Я ніколи не зроблю нашу країну піддослідним кроликом! Відповідно, ми спостерігаємо і вивчаємо, що означає Євразійський союз. У дуже далекій перспективі Росія стане і членом Євросоюзу, оскільки ці країни сусіди, і вони потрібні один одному. Росія стане і членом НАТО, і близьким другом США, якщо хочете», – заявив Іванішвілі.

«Сьогоднішня цивілізація нічого кращого, ніж ЄС, не створила»

Чого прагне Грузія у виборі напрямку своєї інтеграції, яких відносин прагне? Чи вступить вона у союз, який має одного господаря, який диктує всі правила гри у ньому?

Ми хочемо свободи, забезпечення всіх прав людини, рівності, демократії і будівництва демократичних інститутів
На ці запитання Бідзіна Іванішвілі відповів так: «У такий союз ми не вступимо! Час господарів ми закінчили раз і назавжди. Ми хочемо свободи, забезпечення всіх прав людини, рівності, демократії і будівництва демократичних інститутів. Відповідно ми подивимося, який принцип обере Євразійський союз, і якщо він виявиться таким, як Ви сказали, то, звичайно, ми туди не вступимо».

В Європейському союзі грузинського прем’єра приваблює повага до прав людини, конкурентоспроможний ринок і відсутність корупції. «Людина завжди прагне до кращого життя. Звичайно, нинішня економічна криза кидає тінь на Євросоюз. Але економічна криза закінчиться. Сьогоднішня цивілізація нічого кращого, ніж Євросоюз, не створила», – переконаний грузинський прем’єр.

Над матеріалом працювали Коба Ліклікадзе і Марія Щур

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG