Доступність посилання

ТОП новини

Баррозу виступив «проти Росії» на користь України (світова преса)


Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу під час свого щорічного послання до Європарламенту в середу, як пишуть європейські газети, закликав підтримати країни «Східного партнерства» і не ігнорувати прав українців на європейськість. Західні аналітики також констатують на сторінках впливових видань, як розвалюється задуманий Кремлем «євразійський замок з піску». В Англії критикують нічию їхньої футбольної збірної з командою України учора ввечері в Києві, але вважають, що їхня команда ще має реальні шанси прямо вийти з європейської відбірної групи H до фіналу Кубка світу 2014 у Бразилії.

Лондонська The Guardian коментує сьогоднішній виступ глави Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу в Європарламенті в Страсбурзі зі щорічним посланням про стан Європейського союзу. Тут європейський чільник закликав зміцнювати партнерство ЄС із країнами «Східного партнерства» та конкретно «простягнув руку для дружби з Україною». Зокрема, Баррозу сказав, що такі держави, як Україна, «шукають тіснішого зв’язку з ЄС», і «ми не можемо повертатися до них спиною та не можемо ігнорувати їхнього суверенного права вибору», маючи на увазі також сподівання на успішне підписання з Україною угоди про асоціацію з ЄС у листопаді на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі. Газета цитує коментарі британців щодо цього спічу Баррозу і зауважує, що глава Єврокомісії виступив таким чином «проти Росії».

Американське видання The National Interest публікує аналіз експертів, у якому робиться висновок про провал плану «задуманого Кремлем євразійського замку з піску». Тут, зокрема, наголошується, що «мрія Володимира Путіна про створення Євразійського союзу сьогодні в стані агонії», і однією з головних причин, на думку експертів, є «очевидна втрата шансів» на приєднання до цього утворення України.

Московське видання «Комерсант» інформує з посиланням на міністра палива та енергетики України Едуарда Ставицького про те, що «Україна майже повністю погодилася з вимогами «Газпрому» закачати у свої газосховища до 19 мільярдів кубічних метрів газу». Хоча раніше в Києві заявляли, що зупиняться лише на 14 мільярдах. Але, як зауважує московське видання, для виконання цієї вимоги «Газпрому» Києву знадобиться ще, як мінімум, півтора мільярда доларів.

Лондонська The Telegraph критикує слабку гру англійської національної футбольної збірної у матчі відбору Кубка світу-2014 з командою України, який відбувся вчора увечері в Києві при 70 тисячах вболівальників на трибунах стадіону «Олімпійський». «Якщо ми збираємося так блідо грати у Бразилії, то краще не вилітати з Гітроу», – гостро резюмує видання з приводу гри своїх улюбленців. Газета також вважає, що англійці мають подякувати за нічию 0:0 двом своїм захисникам, Гаррі Кагіллу та Ешлі Коулу, які не дали українським нападникам забити у ворота Гарта. Разом з тим газета з Лондона вважає, що у жовтні команда Англії має виграти у Чорногорії та Польщі і гарантувати собі прямий вихід до фіналу Кубка світу 2014 у Бразилії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG