Доступність посилання

ТОП новини

Згадай Гонгадзе і всіх загиблих журналістів


16 вересня виповнюється 13 років із дня жахливого убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Молодого чоловіка викрали, відвезли до лісу і відрізали йому голову.

Традиційно цього дня в Києві і в інших містах країни відбувається мітинг-реквієм пам’яті Георгія і всіх загиблих українських журналістів. Всі ті, хто підтримує ідеї свободи слова і демократії, беруть участь у цьому дійстві. Від імені Незалежної медіа-профспілки, Спілки журналістів, неформального руху «Стоп цензурі», Інституту масової інформації запрошую всіх активних співвітчизників приєднатися до нього.

До сьогоднішнього дня не названо раціональних причин такого безглуздого вбивства. Висуваються різні версії. Думаю, що він дратував похмуру владу своєю енергією, він не боявся ставити гострі запитання, він не боявся викривати зловживання влади. Саме його яскравість привертала до нього увагу і викликала роздратування у вічно насурмонених можновладців.

Цього року заходи будуть проходити під гаслом «Безкарність вбиває». На жаль, загибель Гонгадзе не стала належним уроком для влади і її прихильників. Журналістів продовжують бити. Їх виганяють з роботи. Затикають їм рота найрізноманітнішими методами. Непідконтрольні засоби масової інформації намагаються або закрити, або підпорядкувати владі. Таких спроб десятки по всій країні.

Тому владі постійно треба нагадувати, що вбивці і організатори вбивства Георгія Гонгадзе сидять за ґратами. Саме наполегливість журналістів, правозахисників, просто громадських активістів не дозволила замовчати цю справу, як були замовчані десятки інших.

Саме через це такою важливою є солідарність журналістів і громадян, для яких словосполучення «свобода слова» не є порожнім звуком. Можновладці повинні бачити: ми не забули. Нас багато. Їхні злочини проти громадянських свобод рано чи пізно будуть покарані.

Юрій Луканов – голова Незалежної медіа-профспілки України

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
XS
SM
MD
LG