Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентують роботи голлівудської художниці українського походження


Презентація робіт голлівудської художниці українського походження
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
У Дніпропетровську сьогодні вперше презентують виставку робіт голлівудської художниці українського походження Христини Катракіс «Моменти часу». Її обличчя можна впізнати в образі українки на монументі Незалежності в Києві, творцем цієї скульптури з колоною є її батько, відомий український скульптор Анатолій Кущ.

Як розказала Христина Катракіс на прес-конференції у Дніпропетровську, понад 10 років вона живе і працює в Голлівуді як художник-постановник фільмів. До Дніпропетровська привезла свої роботи, присвячені дитячим спогадам про Україну, де вона народилася і жила до 10-річного віку.

«Це суміш робіт. Деякі роботи пов’язані з моїми спогадами про Україну 80–90-х років, вони пов’язані з комуністичними реаліями, з поглядом дитини на світ. Ці роботи я створювала спеціально для України як данину своїм спогадам. Також будуть дві шокуючі роботи, одну з яких я творила в Нью-Йорку, а другу – завершувала вже тут, в Україні. Вона називається «Чуття». Я презентуватиму її тут вперше у Європі», – сказала Христина Катракіс.

Як розказала художниця, її дитинство пройшло у Чорнобилі, що не могло не вплинути на її подальше життя. Саме темі Чорнобильської трагедії присвячена серія її робіт «Зона», відзначена спеціальною премією ООН «Свобода творити».

За словами Христини, натхнення творити прийшло до неї ще у дитинстві: вона народилася у творчій київській родині. Батько Анатолій Кущ – відомий український скульптор, мати – етнограф та історик мистецтва. Прапрадід художниці – Ксенофонт Катракіс – був грецьким іконописцем, саме його прізвище Христина взяла за творчий псевдонім і його шляхом пішла, пробуючи себе в іконописі та розписі церков.

Христина Катракіс – американська художниця українського походження. Навчалася в США і Франції. Доктор мистецтвознавства. Бере участь у соціальних проектах президента США Барака Обами. Зараз її роботи є в колекціях Бреда Піта, Джорджа Клуні, Софі Лорен, Тіни Тернер, відомих шанувальників і бізнесменів Європи, США і Канади. Христину називають однією з наймодніших художниць світу, що працюють в стилі поп-арт.
XS
SM
MD
LG