Доступність посилання

ТОП новини

У п’яту річницю початку фінансової кризи Обама розкритикував республіканців


Протягом цілого місяця Білий дім вимушений був говорити виключено про Сирію. Бажання Обами навести лад у далекій країні не знайшло у американців розуміння, і тепер президент планує цілий тиждень фокусуватись виключно на найважливішій для США темі – економіці.

На найближчі дні запланована ціла серія промов. У середу – в ході круглого столу з представниками бізнесу, а у п’ятницю Обама відправиться на завод компанії Ford у Канзасі.

«Поки ми працювали над стабілізацією економіки, щоб вона знову запрацювала та з’явились нові робочі місця, ми взялися і за те, що дошкуляло середньому класу протягом десятиріч – ми взялися за систему охорони здоров’я, інвестували у нові американські технології, щоб подолати залежність від закордонної нафти»,– заявив Обама, звертаючись до американців.

Дату промови вибрано не з проста. Рівно 5 років тому з обвалу інвестиційний банк Lehman Brothers, почалась глобальна фінансова криза. На початку 2009-го року країну знекровлену кризою, підхопив з рук Буша Обама. У Білому домі переконані, президент стабілізував економіку, у країні з’являються нові робочі місця, а фінансова система більше не піднесе американцям неприємних сюрпризів.

Локомотивами порятунку економіки стала програма надання допомоги фінансовому сектору ТАРП, викуп державою боргів автомобільних гігантів General Motors та Chrysler, перегляд правил роботи банків та виділення 800 мільярдів доларів на заходи з підтримки економіки та створення робочих місць.

PR заходи Білого дому покликані забезпечити Обамі підтримку напередодні близьких битв з республіканцями у Конгресі, де демократична партія президента становить меншість.

«Схоже, що американці у Конгресі поки не прагнуть розвивати економіку та сприяти середньому класу. Я кажу поки , бо сподіваюсь, що може вони таки прозріють. Поки , що вони хочуть ще більше скоротити фінансування освіти, науки та інфраструктурних проектів. А це ті галузі, від яких і залежить зростання економіки!»,– підкреслив Обама у промові.



Питання перше у протистоянні з республіканцями – бюджет. Ще у березні у США набрали сили автоматичні бюджетні скорочення. Серед «постраждалих» від них – Пентагон, численні державні програми та держслужбовці. Обама хоче припинити дію скорочень, але при цьому не готовий домовлятись з республіканцями по питанню державному боргу. Аналітики припускають, щоб подолати опозицію республіканців, Обама може відмовитись від діалогу взагалі та звернутись до Конституції, яка передбачає що питання держборгу на повинну дебатуватись.

А ще на порядку денному Обами головні обіцянки його виборчої кампанії – реформа охорони здоров’я та імміграційна реформа. Республіканці не приховують наміру провалити і їх.

«Заради нашої економіки ми будемо робити все можливе, щоб скасувати та позбавити фінансування реформу охорони здоров’я. Інша важлива частина нашого плану у сфері робочих місць, це подолання дефіциту, який шкодить економіці та загрожує майбутньому наших дітей та онуків»,– говорить лідер республіканців у Конгресі, Джон Бейнер.

За цих умов без широкої підтримки з боку американців, ініціативи Обами так і залишаться ініціативами.

Звідси і промови. Їх мета нагадати американцям, що президент працює для них, і працює успішно. Нагадати справді не завадить – американці бо покращення не помічають. Відповідно до результатів опитування громадської думки, лише третина вважає, що економіка зараз стабільніша ніж у 2008-му році, а 52 відсотки американців незадоволені економічною політикою Обами. При цьому розрив між найбагатшими та найбіднішими американцями зараз найбільший з 1928-го року, а це нагадаємо, рік початку Великої депресії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG