Доступність посилання

ТОП новини

Росія своїми діями штовхає Україну в обійми ЄС – Кучма


Росія, обмежуючи експорт українських товарів, фактично підштовхує Україну до вступу до Європейського Союзу, вважає другий президент незалежної України Леонід Кучма.

Як повідомляє УНІАН, про це Кучма сказав сьогодні, відповідаючи на запитання журналістів у Сімферополі після зустрічі зі студентами Кримського індустріально-педагогічного університету.

«Із вашим питанням не згоден. Вона (Росія) робить сьогодні все для того, щоб Україна вступила до Європейського союзу», – відповів Кучма на запитання, як можна пояснити позицію Росії, яка, з одного боку, закликає Україну до вступу до Митного союзу, а з іншого – обмежує експорт українських товарів.

На запитання, чи не є дії Росії «примушенням» України до вступу до Митного союзу, Кучма заявив: «Мені важко зрозуміти в цій частині російське керівництво. Ми багато говоримо про історію, про братерські відносини, але на братерські вони не схожі. Мені здається, час пройде й вітер зміниться, тому що ми, в принципі, не можемо жити один без одного. Я говорив раніше й сьогодні можу повторити: я майбутнє без Росії не бачу, але в тому, що нас цікавлять європейські цінності, європейські технології немає сумніву. Ви ж чули заяви Путіна раніше? Що прийміть нас до Зони вільної торгівлі ЄС – були такі заяви? А чому нам не можна? Відповідь настільки ясна й зрозуміла».

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій ідеться про те, що Євросоюз має захистити країни «Східного партнерства» з огляду на все більший тиск Росії. Документ, поміж іншим, засуджує дедалі більші намагання Кремля перешкоджати поглибленню політичних і торговельних зв’язків України, Вірменії, Грузії й Молдови із Європейським союзом.
XS
SM
MD
LG