Доступність посилання

ТОП новини

Ослунд: звільнення Тимошенко має бути обов’язковою умовою ЄС (світова преса)


Деякі відомі світові аналітики вважають переконливими наміри України підписати у листопаді в столиці Литви угоду про асоціацію з ЄС. Але, разом з тим, експерти на сторінках впливових видань Заходу настирливо рекомендують останніми днями Брюсселю підписувати цю угоду з Україною лише у разі повного виконання Києвом усіх вимог ЄС, включно зі звільненням Юлії Тимошенко. У Європі вітають надання українським безхатченкам права голосувати на виборах. У чвертьфіналі чемпіонату Європи з баскетболу Україну серед фаворитів не називають.

Впливовий американський аналітик, провідний експерт Інституту Петерсона у Вашингтоні та професор Джорджтаунського університету, Андерс Ослунд, пише на сторінках видання The Peterson Institute for International Economics, що, «починаючи з дня своєї незалежності у серпні 1991 року, Україна з ваганням коливалась між Європейським союзом і Росією. На думку цього експерта, хоча й донедавна ніхто не був упевнений у чіткому виборі інтеграційних пріоритетів Києва, та все ж за останні місяці все змінилося і ситуація стала дуже напруженою. До цього призвели, як вказує Ослунд, явні наміри влади Януковича підписати угоду з ЄС і обурення в Кремлі таким розвитком подій та намагання влади президента Путіна будь-якими засобами блокувати євроінтеграцію України. Разом з тим Андерс Ослунд вважає, що, незважаючи на наростаючий тиск Росії, все ж ЄС має підписати угоду з Україною у Вільнюсі лише з виконанням владою Віктора Януковича всіх головних вимог Брюсселя, включно із обов’язковим звільненням Юлії Тимошенко. Тільки таким принциповим шляхом, на думку Ослунда, можна повести Україну та інші держави Східної Європи до справжньої демократії та запобігти укріпленню автократичного режиму Путіна в Росії, коли в Кремлі навіть агітацією за Євразійський союз діють всупереч інтересам самих росіян. Ослунд закликає тут і Вашингтон сприяти включенню України в європейський політико-економічний процес та поставити перед Росією вимоги щодо виконання цивілізованих умов співпраці, включно з Україною, в рамках СОТ та інших міжнародних організацій. Ослунд також вважає, що хтось із американських найвищих чільників має обов’язково відвідати Київ напередодні листопадового саміту «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі з метою підтримки європейських намірів України.

Віденська Der Standard інформує, що, як виглядає, до 1 мільйона українських безхатченків (із майже 37 мільйонів виборців України) отримали право голосувати на виборах через майбутню реєстрацію у спеціальних центрах безхатченків на місцях. Це сталося після ухвалення цього тижня Верховної Радою України переважною більшістю у 350 голосів – без жодного голосу проти – спеціального закону та поправок до низки інших актів про вибори і реєстрацію громадян. Згідно з цим, на місцях будуть створені центри обліку безхатченків.

Австрійська Die Presse інформує, що на Чемпіонаті Європи з баскетболу в столиці Словенії Любляні настали вирішальні матчі чвертьфіналів, коли в середу зустрінуться в двобоях за право виходу до півфіналів – Сербія й Іспанія та Словенія з Францією, у четвер – Україна і Хорватія та Італія і Литва. Експерти розглядають у якості фаворитів Словенію та Італію. Хоча Україна своїм виходом у чвертьфінал вже стала чи не головною сенсацію цього турніру.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG