Доступність посилання

ТОП новини

Лікуватиме економіку Сербії від «раку» екс-керівник МВФ Стросс-Кан


Домінік Стросс-Кан – економічний консультант сербського уряду Вучіча
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Домінік Стросс-Кан – економічний консультант сербського уряду Вучіча

Белград – Сербська економіка хворіє на рак. Його не можна лікувати аспірином, необхідні сильнодіючі й гіркіші ліки. Так нещодавно сказав сербський віце-прем’єр Александар Вучич.

Цього тижня оприлюднили, що серед «економічних онкологів» будуть і колишній керівник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан та екс-канцлер Австрії Альфред Гузенбауер. У Белграді зазначають, що це люди з чималим досвідом на міжнародній фінансовій та економічній арені. Від них очікують допомоги в подоланні економічної кризи.

Домінік Стросс-Кан, який свого часу був і міністром економіки Франції, який згодом очолив Міжнародний валютний фонд, уже прибув до Белграда й почав формувати команду експертів. Вони упродовж наступних трьох місяців будуть докладно вивчати стан сербської економіки, відтак запропонують яких заходів треба вжити Сербії для оздоровлення господарства та врегулювання внутрішніх і закордонних боргів.

Стросс-Кан на прес конференції в Белграді заявив, що пропозицію стати радником прийняв тому, що він любить Сербію, й додав: «Не кажу, що моя команда і я маємо чарівну паличку або срібну монету, яка могла б розв’язати проблеми, але вірю, що ми можемо допомогти – хоча скромно – сербському урядові, щоб він ухвалив правильні рішення».

Від закордонних експертів очікують допомогу в розбудові здорової економіки

Стросс-Кан також сказав, що він та його команда три місяці працюватимуть безкоштовно, а відтак домовляться з владою щодо ціни їхніх порад. Він ухилявся від конкретних відповідей на питання журналістів. За його словами, легше бути радником, аніж виконавцем складних заходів.

Альфред Гузенбауер має прибути до Белграда через кілька днів. Сербські мас-медіа повідомляють, що він є радником чималої кількості міжнародних компаній, та що в нього дуже розповсюджена мережа контактів із бізнесовими колами у світі, від Австрії й Німеччини до Казахстану. Колишній австрійський канцлер мав би, між іншим, сприяти урядовцям у процесі євроінтеграції Сербії.

Віце-прем’єр Александар Вучич заявив: «Наша остаточна мета – розбудувати здорову економіку, здорову Сербію, стабільну економіку, котра буде базуватися на прибутку, а не на державних субвенціях аж доти, доки держава не занепаде».

Журналісти нагадали, що нові радники сербського уряду свого часу були причетні до фінансових та навіть сексуальних скандалів. Вучич відповів, що владу не цікавить приватне життя, а економічний досвід Стросс-Кана та Гузенбауера.

Окремі коментатори зазначають, що сербська економіка перебуває в катастрофічному стані та що країну не можна врятувати від банкрутства. Економісти кажуть, що поки що немає чого коментувати. Вони більш-менш погоджуються щодо діагнозу, але чекають, яку терапію запропонують закордонні радники.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG