Доступність посилання

ТОП новини

Умовою підписання угоди з Україною є не «питання Тимошенко», а справедливість для всіх – посол Литви


Угоду про асоціацію Україна-ЄС буде успішно підписано на саміті Східного партнерства у листопаді, переконаний посол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас.
«Україна вже зробила величезний прогрес і кожного дня робить значні кроки з виконання критеріїв. Моя особиста думка, що в листопаді у Вільнюсі угоду буде успішно підписано», – заявив він в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» в середу.

На запитання, чи стане обов’язковою умовою для підписання угоди вирішення питання ув’язненої екс-прем’єра Юлії Тимошенко, чи не стане це питання перешкодою для підписання угоди, Вайтекунас відповів:

«Європейський Союз не ставить це умовою. Ця умова ширша: справедливість – для всіх, закони – для всіх. Європейський Союз ставить вимоги відповідності норм і законів України нормам та стандартам Європейського Союзу. Також йдеться і про декриміналізацію низки статей Кримінального кодексу, що також відповідало б нормам Європейського Союзу», – пояснив він.

При цьому Вайтекунас зазначив, що підпис під угодою мають поставити 28 країн ЄС, і Україні наявні перешкоди потрібно усувати вже зараз, оскільки час має дуже велике значення, і країни-члени ЄС вирішуватимуть питання підписання угоди зараз.

Угоду про асоціацію з ЄС може бути підписано на саміті Східного партнерства у листопаді 2013 року в Вільнюсі, якщо Київ виконає низку умов. Серед вимог європейської сторони – реформа правоохоронної системи, вдосконалення виборчого законодавства, усунення вибіркового правосуддя, вирішення проблеми засудженої екс-прем'єра Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG