Доступність посилання

ТОП новини

Тиск Москви змушує Януковича двічі подумати (світова преса)


Generic – A photo of European and world newspapers, Prague, 17Jun2009
Generic – A photo of European and world newspapers, Prague, 17Jun2009
Преса цитує слова посла ЄС у Києві Яна Томбінського, котрий сказав після затвердження в уряді Азарова тексту угоди про асоціацію з ЄС, що тепер «ніщо не перешкоджає» підписанню цієї угоди наприкінці листопада у столиці Литви. Хоча чимало західних експертів більш обережні, деякі з них наголошують, що «Росія хоче за будь-яку ціну втримати Україну в сфері свого впливу». Аналітики також попереджають, що цей тиск Москви «змушує Київ двічі подумати, перш аніж підписувати угоду з ЄС». Газети також цитують голову опозиційної партії УДАР Віталія Кличка, який каже, що вже у жовтні він починає тур Україною з метою порадитися з людьми, чи варто йому балотуватися на президента у 2015 році.

Польська Gazeta Wyborcza цитує посла ЄС в Україні Яна Томбінського, котрий охарактеризував ухвалу угоди з ЄС про асоціацію та зону вільної торгівлі в українському уряді як дуже важливий крок і додав: «Затвердження відбулося одноголосно і це є дуже важливий крок української влади». Томбінський також переконаний у підписанні цієї угоди в кінці листопада на саміті у столиці Литви та наголошує, що вже «ніщо не заважає цьому». Текст угоди, яка охоплює майже тисячу сторінок, тепер має підписати президент Янукович. Газета з Варшави також нагадує, що в ЄС очікують, що Верховна Рада успішно завершить ухвалення низки законів про реформування судочинства, виборчої системи України, як того вимагають стандарти Євросоюзу. В ЄС також очікують на звільнення Юлії Тимошенко з ув’язнення ще до саміту в столиці Литви. «Однак, – як зауважує видання з Польщі, – позиція української влади з цього питання залишається незрозумілою».

Російська «Независимая газета» також наголошує, що «Київ пішов на Захід» після затвердження тексту угоди з ЄС в українському уряді. Видання цитує експертів, які оцінюють можливі плюси і мінуси майбутньої угоди про асоціацію з ЄС для України. Деякі з аналітиків переконані, що підписання угоди, труднощі відносин із Росією після цього лише консолідують українців як націю, і що це є, як виглядає, єдиним вірним шляхом для модернізації економіки та українського суспільного життя. Експерти також зауважують, що незважаючи на можливе затягнення процесу ратифікації угоди країнами ЄС, все ж зона вільної торгівлі з новими низькими митами для українських товарів у ЄС почне діяти вже за півроку після підписання угоди у Вільнюсі.

Американське аналітичне видання Stratfor вважає, що з підписанням угоди про асоціацію ЄС з Україною в листопаді ще далеко не все зрозуміло. Тут не сумніваються, що наростаючий тиск Москви скерований на те, щоб «Київ двічі подумав» перш ніж підписувати. А схвалення тексту угоди з ЄС урядом Азарова, як зауважують американські експерти, це поки що лише сигнал Москві, що Київ все ще має важелі на переговорах із енергетичних питань з Росією, які тривають. У Stratfor переконані, що є ще чимало перешкод, які можуть не допустити чи ж затримати підписання угоди з ЄС. До цього відносять перебування в ув’язненні колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, «позицію Німеччини щодо євроінтеграції України, котра менш агресивна та більше пам’ятає про російські інтереси, аніж Польща чи Литва». Видання зі США резюмує: «Тому й у наступні два місяці очікується велика робота з підготовки саміту «Східного партнерства» ЄС, але Україна все ще далека від здійснення вирішального вибору між Європою та Росією».

Відомий литовський інтелектуал і політик Вітаутас Ландсбергіс сказав у інтерв’ю чеському виданню Aktualne.cz, що «Кремль дав ясно зрозуміти, що він сердитий на Київ та українцям нібито кажуть звідти: «Що?! Бажаєте бути незалежними?!» (сміється). «Янукович розуміє, – продовжує Ландсбергіс, – що співпраця з ЄС в його інтересах та в інтересах всієї України. Вона не хоче бути частиною економічної та фінансової системи Росії. А Росія за будь-яку ціну бажає утримати Україну у сфері свого впливу».

Московська «Комерсант» цитує українського світового чемпіона з боксу і політика Віталія Кличка, котрий заявив, що він ухвалить рішення про участь у президентських виборах в Україні «після консультацій з народом». Глава парламентської партії УДАР також прояснив, що вже у жовтні він вирушає для цього у всеукраїнський тур. «І лише після цих зустрічей я можу ухвалити рішення… Є підтримка моєї програми чи ні – і на базі цього буде ухвалене рішення, балотуватися чи не балотуватися», – цитує «Комерсант» Віталія Кличка.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG