Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ відкидає звинувачення у маніпуляціях з тендерами щодо ліків для хворих на гепатит


Міністерство охорони здоров`я України спростовує інформацію щодо маніпуляцій в тендерних закупівлях лікарських засобів для боротьби з вірусними гепатитами, поширену деякими пацієнтськими та громадськими організаціями. Про це повідомили у прес-службі МОЗ.

Як нагадали в міністерстві, на початку вересня цього року керівництво МОЗ України та Європейського представництва фармацевтичної компанії «MSD» обговорили питання реалізації Державної програми боротьби з вірусними гепатитами, фінансування якої було ухвалено урядом. Під час зустрічі представники «MSD» заявили про зниження ціни на інтерферони для України у 2,5 рази, що дасть змогу додатково охопити лікуванням ще сотні хворих в рамках державного фінансування, на що у 2013 році заплановано 33, 2 мілйона гривень.

Це рішення також встановить ціновий тренд в Україні на такі лікарські засоби, що сприятиме загальному здешевленню ліків для хворих на гепатит та дасть змогу збільшити охоплення лікуванням в межах державного фінансування, зазначили в МОЗ. Також під час перемовин керівництва МОЗ України з компанією було досягнуто домовленостей про зниження ціни на препарат Тенофовір/Емтрицитабін/Ефавіренз для антиретровірусної терапії ВІЛ-інфікованих на 30%.

Зараз МОЗ України формує номенклатуру лікарських засобів для лікування вірусних гепатитів та збирає заявки про потреби від регіональних закладів охорони здоров’я, аби, відповідно до загальної потреби, надалі провести необхідні тендерні торги, поінформували в прес-службі. Оскільки процедуру тендеру ще не розпочато, тож, відповідно, і заявок для участі в них від виробників лікарських засобів для боротьби з вірусними гепатитами МОЗ України не отримало, пояснили в міністерстві.

«Виходячи із викладеного, Міністерство охорони здоров`я України просить громадські організації не лобіювати інтереси окремих виробників та не вводити в оману громадськість інформацією, що поширюється через засоби масової інформації, щодо штучного обмеження кількості продавців ліків та маніпуляцій із тендерами з боку МОЗ України», – підкреслюється в повідомленні.

18 вересня представники пацієнтської організації ЮКАБ заявили, що перша держпрограма із закупівлі медпрепаратів для хворих на гепатит за гроші з бюджету може зірватися через маніпуляції з тендерами чиновників МОЗ.
XS
SM
MD
LG