Доступність посилання

ТОП новини

Оргкомітет зі вшанування пам’яті Шевельова просить писати Кернесу листи


Пам'ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Пам'ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Оргкомітет зі вшанування пам’яті Юрія Шевельова просить писати Харківському міському голові Геннадію Кернесу на захист меморіальної дошки видатному харків’янину-мовознавцю. Низка організацій Харківщини серед яких: Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича,
Асоціація захисту історичного середовища, Спілки Української Молоді,
Харківське товариство «Спадщина», обласна організація «Молода Просвіта»,
та «Харківський кобзарський цех» оприлюднили звернення до Української спільноти, щодо недопущення наруги над пам’ятною дошкою Юрію Шевельову.

«У Харкові відбуваються події, які потребують негайної реакції всіх, кому не байдужа репутація України в світі. 25 вересня 2013 року на сесії Харківської міської ради буде розглядатися питання про демонтаж меморіальної дошки видатному українцю-харків’янину – славісту, мовознавцю, іноземному члену НАН України, лауреату Шевченківської премії Юрію Шевельову (Шереху). Взявши курс на докорінну зачистку Харкова від будь-яких проявів українськості корупційний конгломерат можновладних чиновників, українофобів, політичних авантюристів, деструктивних елементів сьогодні скоординував свої дії над знищенням пам’яті про людину, яка є нині є символом українського відродження, українського пасіонарного поступу в світовому науковому, культурному і громадському просторі», – йдеться у зверненні.

У зверненні просять всі спільноти, організації, депутатів і урядовців різних рівнів, небайдужих громадян виявити свою громадянську свідомість і підтримати ініціативу харківської громади щодо недопущення демонтажу меморіальної дошки українському вченому, культурному і громадському діячеві Юрію Шевельову.

Меморіальну дошку, присвячену українському лінгвістові й літературознавцеві Юрію Шевельову, встановили на одному з харківських будинків 3 вересня. З цього приводу до топонімічної комісії Харківської міськради надійшло звернення від місцевого антифашистського комітету, в якому наголошувалося, нібито на початку 1940-х років в окупованому Харкові Шевельов співпрацював із нацистами.

Раніше в оргкомітеті зі вшанування 105-ї річниці від дня народження Шевельова заявляли про фальсифікацію протоколу рішення засідання топонімічної комісії, присвяченої доцільності встановлення меморіальної дошки.
XS
SM
MD
LG