Доступність посилання

ТОП новини

Нова програма з МВФ зніме тему дефолту України з порядку денного – експерти


Відновлення фінансової співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) є найкращим способом для України в найближчій перспективі зменшити сумніви в платоспроможності країни, вважають експерти, опитані агентством «Інтерфакс-Україна» в кулуарах 10-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES).

«Думаю, що дефолту очікувати не варто. Ситуація не така вже й погана. Вона, звісно, примушує замислитись і ухвалити рішення, але Україна має ще кілька страховок, якими вона може скористатися. І найефективніша – відновити співпрацю з МВФ», – сказав агентству голова інвестиційної компанії «Драгон Капітал» Томаш Фіала.

«У запасі економічна влада має цілу низку рішень, цілу низку варіантів, які, напевно, населення може хворобливо сприйняти, і які можуть ударити по рейтингу влади, але, з іншого боку, в будь-якому разі це краще, ніж дефолт. Передусім, можлива угода з МВФ», – підтримує його голова інвесткомпанії «Конкорд Капітал» Ігор Мазепа.

Про необхідність відновлення фінансової співпраці з МВФ говорить і депутат від Партії регіонів, екс-віце-прем’єр і екс-голова Нацбанку Сергій Тігіпко. «МВФ дуже був би сьогодні потрібен. Переконаний, що ми маємо свої резерви, але думаю, що без МВФ наразі буде дуже складний період часу», – сказав Тігіпко.

Депутат зазначив, що тимчасова відмова Федеральної резервної системи США від зміни політики кількісного пом’якшення дає Україні перепочинок на два-три місяці, але рано чи пізно ставки на ринку позик почнуть зростати. «А за ці, умовно, три місяці ми не зможемо запозичити стільки, щоб вирішити всі наші проблеми з боргом. Тому думати про МВФ дуже треба було б», – зауважив Тігіпко.

Наприкінці тижня Moody’s знизив рейтинг єврооблігацій України до «Caa1» із перспективою подальшого пониження. Агентство пояснило своє рішення дедалі більшим занепокоєнням щодо зовнішньої ліквідності країни, невизначеністю переговорів із Міжнародним валютним фондом і погіршенням відносин із Росією.

Окрім того, радник президента Росії Сергій Глазьєв на конференції в Ялті лякав Україну дефолтом через дефіцит платіжного балансу, який, на його думку, становить 10 мільярдів американських доларів, а у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС і введення захисних заходів Митним союзом збільшиться до 15-16 мільярдів доларів.

Томаш Фіала нагадав, що місія МВФ двічі відвідувала Україну в першій половині цього року, позначивши всі питання, які необхідно вирішити для відновлення фінансування. На його думку, влада могла би піти на дві політичні жертви, щоб відновити співпрацю з МВФ: підвищення тарифів на газ і тепло з одночасною компенсацією найбіднішим верствам населення і звільнення курсу гривні. Голова «Драгон Капіталу» вважає, що в разі послаблення гривні на 10-15% і відкриття програми МВФ, навпаки, відбуватиметься тиск на зміцнення гривні, що дасть змогу значно знизити внутрішні процентні ставки за гривнею.

«Вони наразі на рівні близько 20% річних, а можуть знизитися до 10-12%, і це дасть дуже великий поштовх економіці. Чим раніше це зробити, тим більше зможемо відновити зростання економіки ще перед виборами. І від цього користь отримає ще нинішня влада», – сказав Фіала.

Він також нагадав, що всі валюти ринків, які розвиваються, помітно девальвували за останній рік.

Депутат, екс-міністр економіки й екс-голова ради Нацбанку Петро Порошенко підтримав думку, що допомога міжнародних фінансових організацій поліпшить кредитні рейтинги країни. «Потрібно відновити співпрацю з МВФ, ми сподіваємося на 16 мільярдів американських доларів кредитів», – зауважив Порошенко. Він додав, що слідом за МВФ збільшити кредитування країни можуть Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк.

У довгостроковій перспективі, наголосив Петро Порошенко, Україна за рахунок зниження енергоємності економіки, яка сьогодні вп’ятеро-вшестеро перевищує показники розвинених країн, і нарощування внутрішнього видобутку та виробництва енергоресурсів зможе різко поліпшити свій зовнішньоторговельний баланс.
XS
SM
MD
LG