Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: три перемоги і ганьба «Динамо»


Перший тиждень групових турнірів футбольних єврокубків потішив уболівальників трьох українських клубів і приніс нову порцію розчарування шанувальникам київського «Динамо». Деградація багаторічного лідера українського футболу триває попри те, що вже друге міжсезоння поспіль склад команди поповнюють не останні в Європі легіонери.

«Динамо» завершувало єврокубковий тиждень, який несподівано вдало розпочав донецький «Шахтар». Чемпіонів України останнім часом також лихоманить, особливо у внутрішніх змаганнях, але все ж нижче певної планки гірники не опускаються. Тим часом у Лізі чемпіонів донеччани за рахунок значно більшого досвіду і, варто це визнати, талану здобули непросту перемогу над іспанським клубом «Реал Сосьєдад».

Клуб із міста Сан-Себастьян нечасто з’являється серед найкращих у Прімері, але в минулому сезоні спромігся стати четвертим. Це дало можливість спробувати сили у кваліфікації Ліги чемпіонів, і свій шанс команда-середнячок використала – в блискучому стилі «Реал Сосьєдад» пройшов завсідника головного клубного турніру Європи французький «Ліон».

Продовжити казку господарі стадіону «Аноета» могли і на старті групового турніру. Перевага сан-себастьянців над гостями з України в першому таймі часом була тотальною, але реалізувати свої нагоди футболісти іспанського клубу не змогли. По перерві далася взнаки краща фізична готовність гірників.

За відсутності колишніх лідерів Фернандіньйо і Мхітаряна у колективі Мірчі Луческу знайшовся футболіст, здатний завдати вирішального удару. На 65-й хвилині Алекс Тейшейра результативно завершив комбінацію, яку розпочав Даріо Срна і продовжив Дуглас Коста, а на 87-й все той же Тейшейра остаточно зняв питання про переможця. Результатом його сольного проходу став більярдний за точністю постріл з лінії штрафного майданчика. Між голами «Шахтаря» гравці іспанського клубу мали кілька нагод зрівняти рахунок, але забити їм так і не вдалося – 0:2.

В іншому матчі групи А «Манчестер Юнайтед» на своєму полі без особливих ускладнень здолав опір німецького «Байєра» з Леверкузена – 4:2. Вирішальним став період з 59-ї до 79-ї хвилини, коли манкуніанці відзначилися тричі. 2 жовтня лідери групи зустрінуться в Донецьку.

Ліга Європи: успішні виїзди «Дніпра» і «Чорноморця»

Добре зіграли на виїзді в перших матчах групового турніру Ліги Європи «Дніпро» і «Чорноморець». Від підопічних Хуанде Рамоса іншого й не чекали – суперником дніпропетровців був скромний румунський «Пандурій». Єдине, що засмутило іспанського наставника українського клубу, – слабка реалізація моментів. Наприкінці першого тайму після подачі кутового рахунок відкрив Руслан Ротань, і цей гол приніс перемогу з рахунком 1:0.

Значно драматичнішим був поєдинок у Загребі, де хорватське «Динамо», яке торік грало в Лізі чемпіонів, приймало не такий досвідчений на міжнародній арені «Чорноморець». За рівнем футболістів український клуб хорватському не поступається, тому психологічна перевага загребців могла стати вирішальним чинником у протистоянні.

І справді, у першому таймі одесити надто притискалися до власних воріт, тому наприкінці 45-хвилинки отримали закономірний гол у власні ворота. У перерві наставник «Чорноморця» Роман Григорчук знайшов потрібні слова, і в другій половині гри команда стала схожою на себе. На 62-й і 65-й хвилинах головою забивали Олексій Антонов і Джа Джедже, які і принесли «Чорноморцеві» вольову перемогу – 2:1.

Четвертої перемоги не сталося: «Динамо» так і не знайшло на власному стадіоні ключів до воріт бельгійського середняка, яким нині є «Генк». Господарі завдали 23 удари по воротах, гості відповіли сімома, за кутовими ударами перевага ще промовистіша – 12:2. Та статистика у футбол не грає – опоненти з «Генка» на 62-й хвилині пошили в дурні захисників і голкіпера киян, і цього єдиного м’яча їм вистачило для перемоги.

Головний тренер «Динамо» Олег Блохін, про близьку відставку якого не говорить хіба що ледачий, після гри сказав, що вірить у своїх підопічних, у те, що ця команда ще заграє, але затяжна серія невдач свідчить не на користь легенди українського футболу. У Лізі Європи на виправлення ситуації динамівці мають ще п’ять ігор, а от п’яте місце в чемпіонаті України і дев’ятиочкове відставання від лідера змушують керівників клубу шукати Блохіну наступників.

Баскетбольна казка: Україна – на чемпіонаті світу!

На відміну від ситуації в «Динамо», саме тренерський чинник варто назвати вирішальним в успіху чоловічої збірної України з баскетболу. Американський тренер «синьо-жовтих» Майк Фрателло створив із тих гравців, яких мав, колектив, що не визнає авторитетів.

Українці здивували ще на першій груповій стадії чемпіонату Європи: вони виривали перемоги, «вигризали» їх у тих суперників, яким зазвичай саме «на прапорці» програвали.

Так збірна переграла бельгійців і німців, значно впевненіше – ізраїльтян та британців, і лише французам програла. Уже вихід до наступного раунду був рекордом для баскетбольної України, але український американець Пух Джетер і його колеги були значно амбітнішими.

Попри дві поразки на другому етапі, сенсаційна перемога над сербами дозволила вийти до чвертьфіналу. Там колектив Майка Фрателло програв хорватам, але наступний поєдинок у боротьбі за 5-8-е місця приніс бажану путівку на чемпіонат світу-2014 до Іспанії. Українці з рахунком 66:58 переграли італійців і гарантували собі шосте місце.

Поразка від господарів континентальної першості словенців уже не засмутила – в наступному вересні українські прихильники баскетболу вперше не будуть сторонніми спостерігачами на світовій першості.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG