Доступність посилання

ТОП новини

Повідомлення про оренду Китаєм 5% чорноземів України передчасні (світова преса)


У світовій пресі й далі можна натрапити на повідомлення про погрози Росії на адресу України у зв’язку з прагненнями Києва йти на зближення з Євросоюзом. Також увагу журналістів привернула новина про, буцім то, плановану оренду Китаєм трьох мільйонів гектарів українських сільськогосподарських земель. Але Financial Times називає ажіотаж з китайською орендою дещо передчасним.

Кореспондент Financial Times у Києві Роман Олеарчик наголошує, що Китай ще не ставив підпису під угодою, яка згідно з повідомленнями давала б китайцям можливість кілька десятків років господарювати на українських чорноземах завбільшки з Бельгію.

Чимало міжнародних ЗМІ були вражені саме масштабами планів та можливістю вигадувати яскраві заголовки на зразок «Китай оброблятиме майже 5% українських угідь», який подає видання International Business Times.

У статті читаємо, що ця угода може стати найбільшою з тих, які Китай будь-коли укладав у цій галузі. При цьому видання цитує українських посадовців, які заперечують поширене твердження про продаж української землі, пояснюючи, що закон в Україні забороняє продавати землю іноземцям.

Тим часом Financial Times вважає, що саме з цією угодою навряд чи щось вийде, хоча сільськогосподарська співпраця України з Китаєм – це лише питання часу.

Представники компанії KSG Agro в коментарях Financial Times називають сенсаційні заголовки оманливими. Наразі, кажуть вони, є лише домовленість про обмін технологіями та продаж аграрної продукції з України в Китай. «Жодної масштабної земельної оборудки з китайцями ще немає», – розчаровує любителів сенсацій Financial Times.

Британська газета Times переповідає своїм читачам, що представник російського президента Путіна Сергій Глазьєв, під час минулої конференції у Ялті лякав Україну розколом на зразок Югославії та Чехословаччини, якщо українське керівництво не відмовиться від свого курсу на зближення з Євросоюзом.

На думку кореспондента Бена Гойла, російський представник фактично заявив, що Москва підтримуватиме сепаратизм в українських регіонах із великою часткою російськомовного населення.

Інтернетний інформаційний сайт EurActiv.com також аналізує ситуацію із зовнішньополітичними проблемами України.

Автор статті Роман Рукомеда, якого називають українським політичним оглядачем, пише: «Залишається велика надія, що після Вільнюського саміту у листопаді Брюссель дотримається свого слова і не залишить Україну сам на сам із Росією, президент якої Путін прагнутиме геополітичної помсти і повернення Києва в євразійський простір будь-якою ціною».

Автор передбачає, що в Україні варто очікувати різкого вибуху активності кількох проросійських політичних рухів, а також, ймовірно, Російської православної церкви. Він називає «абсолютно окремим» питання про те, чи здатним буде Янукович чинити спротив, або контролювати діяльність навіть тих організацій, які раніше його підтримували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG