Доступність посилання

ТОП новини

«Він є подихом свіжості» – шість місяців папи Франциска


Прага – За шість місяців свого правління папа Римський Франциск, схоже, підготував своєрідну збірку правил поведінки для понтифіка. Він полюбляє соціальні мережі, уникає куленепробивного Popemobile і не цурається своїх критиків. Папа Франциск, зокрема, каже, що дискусії про гомосексуалістів та щодо абортів – не головне, на що має звертати увагу церква.

Перша ознака того, що новий папа Римський Франциск, збирається відрізнятися від своїх попередників, з’явилася відразу ж після його появи на балконі собору Святого Петра в Римі одразу після обрання у березні минулого року: 76-річний Папа вийшов у простій білій рясі, без розкішного шовкового вбрання, яке носили в будні його попередники.

Як єпископ у рідній Аргентині, папа Франциск їздить автобусом по міських закапелках і самотужки готує їжу. Він відхилив розкішні атрибути Папства, цурається куленепробивного Popemobile, переїхав з Апостольського палацу у Ватикані до простого помешкання, несучи в руках скромні пожитки. А ще Франциск пересів із золотого папського крісла на простий дерев’яний стілець.
Він має сторінку у соціальній мережі Twitter, позує на фото із пересічними людьми, хворими, закликає допомагати бідним, без вагань відповідає на телефонні дзвінки.

Якщо людина – гей, шукає Бога та є доброзичливою, то я повинен її засуджувати?
Папа Римський Франциск
Багатьох людей вразила відповідь папи Франциска на запитання журналістів про гомосексуалістів, коли він не цитував сувору католицьку доктрину, а просто спитав: «Якщо людина – гей, шукає Бога та є доброзичливою, то я повинен її засуджувати?»


Папа Франциск змінює тон католицизму – професор-теолог

Професор теології з американського Університету Бостона Томас Ґрум зазначив Радіо Свобода, що папа Франциск так змінює тон католицизму:

Церква суттєво впливає на якість життя планети. І так активно змінювати тон католицизму, як змінює він, означає впливати не лише на католиків
Томас Ґрум
«Церква суттєво впливає на якість життя планети. І так активно змінювати тон католицизму, як змінює він, означає впливати не лише на католиків. Мої єврейські сусіди через вулицю також заскочені і у багато чому є під випливом цього».

Історики церкви звертають увагу на те, що папа Франциск дуже намагається поширювати сьогодні свою пасторальну єзуїтську філософію, що полягає у трактуванні католицизму як течії милосердя та соціальної справедливості.

Папа Франциск в інтерв’ю La Civilta Cattolica сказав, що церковна доктрина щодо гомосексуальних шлюбів та обмеження народжуваності є «зрозуміла». Через день після цього він засудив у лекції перед католицькою професурою аборти.

Та все ж теологи вважають, що папа Франциск, насамперед, прагне позитивних зміну світі, і не лише у католицькій церкві. Він закликає, каже богослов з Католицького університету Вашингтона Марк Морозович, до того щоб «жити чесно» і «будувати світ, де ми визнаємо одні одних братами та сестрами». Вже згаданий професор Томас Ґрум наголошує також, що всіх, хто слухає сьогодні папу Франциска, відчувають в його словах «подих свіжого повітря».

Матеріал підготували Heather Maher та Василь Зілгалов

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG