Доступність посилання

ТОП новини

Роми знову посварили Єврокомісію і Париж


Поліція слідкує за евакуацією найбільшого ромського табору поблизу міста Ліля, 18 вересня 2013 року
Поліція слідкує за евакуацією найбільшого ромського табору поблизу міста Ліля, 18 вересня 2013 року
Брюссель – Між Брюсселем та Парижем нове протистояння. Причина – дискримінація ромів, через яку на Францію навіть можуть накласти штрафні санкції. Власне, примусові масові виселення та антиромські заяви міністра внутрішніх справ Манюеля Вальса викликали нищівну критику не лише євроустанов, але й правозахисних організацій.

Численні випадки депортації ромів із території Франції, а також дискримінаційні заяви одного з місцевих урядовців, у брюссельських установах сприймають доволі жорстко. Віце-президент Єврокомісії та комісар з питань громадянства та юстиції Вівіан Редінґ ще у 2010-му заявляла, адресуючи свої слова Парижу, що масові депортації, як в часи Другої світової війни – неприпустимі. Нинішній конфлікт на тему ромів розгорівся з новою силою.

Кожного разу, як тільки там не хочуть говорити про важливі речі, одразу знаходять ромів
Вівіан Редінґ
«Я чую промови, які розцінюю як виборчу кампанію. Кожного разу, як тільки там не хочуть говорити про важливі речі, одразу знаходять ромів», – нині заявляє Вівіан Редінґ.

Тим часом, як з Парижа лунають відповіді та запевнення у повазі до прав ромів, правозахисники наводять цифри. Скажімо, правозахисники із «Міжнародної амністії» підрахували: минулого року Франція примусово евакуювала 12 тисяч ромів, нині майже таку ж кількість всього за 6 місяців вигнали з місць таборування поблизу Парижа, Ліля чи інших міст.

Натомість, напередодні в інтерв’ю французьким ЗМІ міністр внутрішніх справ Манюель Вальс заявив: «спосіб життя ромів радикально відрізняється від нашого, а подекуди, й суперечить йому», а це означає, що «циганам слід повернутися на батьківщину – до Болгарії та Румунії».

Парижу нагадують про засадниче право вільних пересувань

Тим часом, на захист свободи пересувань ромів виступила і Рада Європи. Комісар з прав людини Нільс Муізнєкс заявив, що це протистояння «таврує європейських громадян з огляду на їхнє походження і збурює антициганські настрої серед населення».

В той час, як руйнування французькими правоохоронцями ромських тимчасових поселень тривають, речник Європейської комісії Олів’є Байї недвозначно нагадує Парижу про засадничі права для всіх громадян співдружності.

Румуни, болгари чи французи, включно із ромами – всі громадяни Євросоюзу
Олів’є Байя
«Румуни, болгари чи французи, включно із ромами – всі громадяни Євросоюзу, двадцяти восьми країн-членів, користуються правом свободи пересувань в усіх державах Європейського союзу», – наголосив представник Європейської комісії.

З огляду на великий наплив мігрантів із Болгарії та Румунії, Франція, Нідерланди та низка інших держав ЄС вже протягом тривалого часу блокують вступ цих країн до Шенгенського простору. Натомість, звертаючись до влади у Софії та Бухаресті, французький міністр Манюель Вальс закликав їх докладати більше зусиль на місцях для інтеграції цих етнічних меншин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG