Доступність посилання

ТОП новини

Організація із заборони хімічної зброї: почати інспекції в Сирії треба до вівторка


Президент Сирії Башар Асад
Президент Сирії Башар Асад
Організація із заборони хімічної зброї закликає почати інспекції арсеналу хімічної зброї Сирії до вівторка. Проект рішення, який цитує агенція The Associated Press, також дає повноваження організації обстежувати будь-які об’єкти, де може бути хімічна зброя.

Проект угоди організація обговори на своїй зустрічі сьогодні пізно ввечері (23:00 за Києвом) у Гаазі.

Раніше п’ять постійних членів Ради безпеки ООН погодили проект резолюції з сирійського питання.

Посол США в ООН Саманта Пауер повідомила, що за документом Сирія приймає зобов’язання відмовитися від хімічної зброї.
«Резолюція вимагатиме знищення тієї категорії зброї, яку сирійський уряд неодноразово безжалісно використовував проти власного народу. І ця резолюція визначатиме, що за недотримання угоди будуть санкції. І це дуже важливо», – заявила Пауер.
За даними західних агенцій, документ не містить прямих положень про санкції для сирійського режиму і не передбачає зовнішнє військове втручання у цю країну в разі недотримання вимог резолюції. Натомість у такому разі передбачається ухвалення ще однієї резолюції Ради безпеки.

Очікується, що голосування за резолюцію відбудеться сьогодні ввечері. Документ затвердить знищення хімічної зброї у Сирії – відповідно до домовленостей, досягнутих між Москвою та Вашингтоном.

Про готовність знищити хімічну зброю раніше заявив президент Сирії Башар Асад. Він однак відкидає звинувачення у тому, що саме його армія під час протистояння застосувала газ зарин. Про провину урядових сил у цьому заявляє ООН, представники якої інспектували місце застосування хімічної зброї.
XS
SM
MD
LG