Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині немає господаря – Кабмін


За моніторингом Кабінету міністрів щодо соціально-економічного розвитку Львівщина зайняла одне з найгірших місць, поступившись лише Сумщині, де, як виявилося, справи виглядають ще гірше у цій сфері. У чому ж причина економічного занепаду Львівської області? Чому роботу обласної адміністрації уряд оцінює негативно?

Якщо за результатами першого кварталу Львівщина за соціально-економічними показниками посідала 21-ше місце, то за останнім моніторингом Кабміну опустилась аж на 5 позицій і поступилась останнім місцем лише Сумській області.


Оцінювали українські регіони в Кабміні за вісьмома напрямами соціально-економічного розвитку областей – економічним, інвестиційною та інноваційною діяльністю, державним фінансуванням, споживчим ринком, населенням і ринком праці, житлово-комунальним господарством, захистом прав дітей, рівнем злочинності.

На одного мешканця області припав 661 долар інвестицій

Львівщина зуміла поліпшити, у порівнянні з початком року, показники інвестицій та інновацій. Однак на одного мешканця в області припав лише 661 долар інвестицій, для порівняння на жителя Дніпропетровщини припадає 2658, на киянина – 9457. І це при тому, що Львівська область входить до «топ» десяти регіонів Східної Європи за ефективністю вкладеного капіталу й залучення прямих інвестицій. Такою є оцінка європейських експертів. За даними Інституту економічних досліджень, Львівська область за інвестиційною привабливістю поступається лише Харківській, але водночас інвестицій надходить мізер.

За даними моніторингу Кабміну, на Львівщині знизився споживчий ринок, а це означає, що зростають ціни на товари, а зарплата – ні, зменшується купівельна спроможність. Якщо порівнювати ціни на продукти з минулим роком, то вони в області зросли від 20 до 50%. Люди скаржаться на те, що рівень їхнього життя погіршився.

Львівський підприємець Андрій Худо дещо здивований низькими результатами Львівщини за даними кабмінівського моніторингу. Оскільки, як він каже, ІТ-технології і туризм, особливо у Львові, розвиваються успішно. Нові готелі, ресторани є свідченням динаміки у галузі туризму. А ось щоб надходили інвестиції, передусім мають бути створені комфортні умови для інвестора.

Інвестор не прийде туди, де процвітає корупція чи де він не бачить перспектив
Андрій Худо
«Напевно, органи влади не допрацьовують у плані надходження інвесторів. Інвестор не прийде туди, де процвітає корупція чи де він не бачить перспектив. Інвестор йде туди, де йому спокійно. На загал дуже негативний тренд для розвитку України і Львівщини, зокрема, що десяток закордонних банків пішли з ринку, продали свої банки. А це говорить про те, що вони вийшли з економіки, відійшли правила, яким навчали європейські інвестори. А місцеві банки і російські ведуть вже бізнес по-іншому. Цей фактор вплинув на економіку», – каже бізнесмен.

Львівщина стала полігоном

Соціально-економічна ситуація залежить не лише від голови ОДА, але й місцевих органів влади, політичного клімату, сприйняття рівня корупції бізнесменами, стабільності, толерантності, наголошує політолог, професор Анатолій Романюк.

Почасти все залежить від чиновника середньої ланки, який пересидів не одного голову ОДА, і блокує питання
Анатолій Романюк
«Є багато прикладів, коли бізнесові проекти, які пропонувались області чи місту, реалізовували в інших регіонах. Причина у загальній ситуації, яка є в системі влади, наскільки вона відкрита, бо почасти все залежить від чиновника середньої ланки, який пересидів не одного голову ОДА, і блокує питання. Показники Кабміну мають обов’язково обговорюватись», – каже експерт.

Те, що на Львівщині кожні 7-10 місяців змінюється голова облдержадміністрації є однією з найбільших причин соціального й економічного занепаду, зазначає львівських підприємець Ярослав Рущишин, бо людина за короткий термін не може зреалізувати певних планів. Попередникам нинішнього голови Віктора Шемчука – Василеві Горбалю, Михайлові Цимбалюку і Михайлові Костюку – не вдалося запропонувати реального плану розвитку Львівщини в економічному, гуманітарному, соціальному вимірах.

Львівщина стала полігоном для не надто серйозних людей, котрі розцінюють посаду голови ЛОДА для отримання іншої, зазначає львівський підприємець Ярослав Рущишин. А тому керівники області ведуть не стратегічну політику, а тактичну, каже він.

«Економічна політика в області ведеться дуже погано, тут невідомо, що діється, департамент економіки виглядає дуже недобре. Це результат постійної зміни голови ОДА, лише людина починає працювати, як щось обривається. Доки трактуватимемо Львівщину як політичний П’ємонт для кидання популістських гасел, щоб перемогти на чергових виборах і далі думати не про розвиток громади, а про перемогу на виборах. Така політика нині ведеться у Львівській області», – наголошує підприємець.

Тим часом керівництво Львівської ОДА, яке теж дещо шоковане показниками своєї роботи, зокрема, обіцяє вже до кінця року поліпшити соціально-економічний розвиток області. Звісно, якщо нинішній голова ОДА Віктор Шемчук протримається на посаді…
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG