Доступність посилання

ТОП новини

Одвічне повернення до себе Кіри Муратової


Фільм Кіри Муратової «Одвічне повернення» виходить на кіноекрани
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Фільм Кіри Муратової «Одвічне повернення» виходить на кіноекрани

Київ – Український глядач нарешті зможе побачити фільм всесвітньо відомого режисера, одеситки Кіри Муратової «Одвічне повернення». Прем’єра його відбулася на Римському фестивалі ще торік. «Одвічне повернення» – це своєрідний експеримент, який, за словами його автора, покликаний зруйнувати усталені уявлення про сюжетні й драматургічні лінії.

Всі сюжети в світовому мистецтві, як відомо, одвічно повторюються й вигадати щось принципово нове не можливо. Однак Кіра Муратова вкотре розповідає про одвічне в свій неповторний авторський спосіб. Режисер та автор сценарію Муратова пропонує глядачу свою нову стрічку про кінопроби, в якій межа між ними та, власне, самим фільмом несподівано зникає. Фільм руйнує всі усталені уявлення про те, як може розгортатися екранна кінооповідь. Кіра Муратова розповідає, що свідомо прагнула відмовитися від будь-яких стереотипів та кліше, як-от класичні любовні лінії, трагічні фінали, динамічний «екшен».

«Щось вони мені набридають, розумієте. Мені хочеться зробити якусь конструкцію зовсім іншу. І це така повна реалізація цього бажання в даному фільмі», – пояснює режисер.

В основі фільму – дослідження людських характерів

У житті, як і в кінопробах, Кіру Муратову захоплюють суперечливі й розмаїті людські характери, їхній розвиток та конфлікти. Саме дослідження «дивних» людських характерів й розгортатиметься впродовж майже двох годин на екрані. При цьому авторка спонукає своїх героїв розмотувати тугий вузол одвічних людських дилем.

«В основі фільму лежить інтерес до розмаїття людських характерів. Люди надзвичайно різноманітні, й водночас одноманітні – два вуха, два ока, один шлунок тощо. Вони надзвичайно різноманітні, характери їхні різні», – зауважує Кіра Муратова.
(Трейлер нової стрічки Кіри Муратової «Одвічне повернення»)

У фільмі знявся його продюсер у ролі самого себе

Автори зіронізували й з нелегких буднів українських кінопродюсерів, яким нерідко доводиться вдаватися до хитрощів, аби здобути гроші для мистецького кінематографу. У фіналі на екрані з’являється навіть продюсер фільму Олег Кохан, який грає самого себе.

«Робота над сценарієм ведеться впродовж всього знімального періоду. Ця сцена з’явилася на другому етапі, коли й постала така ідея, як, до речі, і сцена зі сценаристкою. Вона дуже містка, цікава, надає фільму ще одну грань, ще одну інтонацію», – розповідає Олег Кохан.

Продюсер визнає, що хоч співпрацює з Кірою Муратовою далеко не вперше, саме ця робота була найважчою. На відміну від попередніх робіт режисера, цей фільм Державна агенція України з питань кіно фінансово не підтримала. У розпал економічної кризи довелося покладатися виключно на спонсорські кошти. Але фільм таки закінчили, і він виходить у комерційний прокат, що для українського кіноартхаузу варто вважати успіхом, наголошує Кохан. 120 копій фільму вже в кінотеатрах країн СНД.

Актор Віталій Лінецький, який зіграв одну з головних ролей в «Одвічному поверненні», розповів, що герої фільму, актори, які знімаються в кінопробах, у нього викликали співчуття, а текст сценарію здався напрочуд мелодійним.

Отож, до чого вічно повертається людина – про це в новому фільмі Кіри Муратової.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG