Доступність посилання

ТОП новини

Дослідники визначили найпрозоріші міськради


За рівнем публічності місцевого самоврядування перше місце в Україні посіла Івано-Франківська міська рада, з сумарним показником у 68% з можливих 100%. Такими є результати дослідження мережі «Опора», представники якої оцінили роботу місцевої влади 11 обласних центрів України.

На другому місці за публічністю опинилися органи місцевого самоврядування Луцька, на третьому – Львова. Рейтинг замикають Черкаська та Ужгородська міські ради.

Донецьк – в середині рейтингу, тоді як його міський голова Олександр Лук’янченко потрапив до трійки найпублічніших, поруч з його івано-франківським і луцьким колегами.

Публічність місцевої ради, виконкому та міського голови найчастіше залежить не від регіональних традицій самоврядування, а від позиції конкретних керівників, заявив у коментарі Радіо Свобода координатор дослідження Олександр Неберикут.

«Немає чіткої регіональної специфіки прозорості. Дослідження частково показує, що провідну роль грає особистий фактор, політичну відповідальність. Залежить це передовсім про міських голів, від їхнього бажання налагоджувати містки із суспільством та виконувати норми закону. Адже вимоги до публічності влади – закріплені в чинному законодавстві», – заявив Неберикут.

За його словами, у містах Євросоюзу показник публічності місцевих рад, голів міст і виконавчих органів влади зазвичай перевищує 90% (це означає адекватне реагування на звернення громадян та на їхні потреби більше ніж в 90% випадків, і прозорість переважної більшості дій влади). Навіть лідери рейтингу, складеного «Опорою», здебільшого мають гірші показники. Лише в одному випадку показник публічності дорівнював європейському: виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради показав рівень публічності більший за 90%, констатує Олександр Неберикут. Зокрема, франківці запровадили притаманні Євросоюзу електронні форми миттєвого отримання інформації громадянами, створили якісні окремі сайти для міського голови, міськради та виконкому, а крім того, забезпечили можливості живого спілкування міської влади та городян.

В мережі «Опора» припускають, що в разі підписання угоди про асоціацію України з ЄС у листопаді цього року ситуація з прозорістю місцевої влади поліпшиться і поступово наближатиметься до стандартів Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG