Доступність посилання

ТОП новини

Уряд США: на жаль, ми закриті!


Так і сталося. Вперше за 17 років американський уряд запрацював у скороченому режимі. Близько 800 тисяч державних працівників прийшли у вівторок на роботу виключно для того, аби зробити усі термінові справи та, після 4-х годин роботи, повернутися до дому та залишатися в неоплачуваній відпустці невизначений термін часу.

У вівторок вранці президент Барак Обама заявив у відео-зверненні, що він підписав окремий закон, згідно з яким військові будуть продовжувати отримувати зарплату. Також він висловив підтримку цивільним працівникам Міноборони, які змушені піти в неоплачувану відпустку:

«Ви та ваші родини заслуговують на краще, ніж ця повна нездатність чогось досягти, яку ми спостерігаємо в Конгресі. Ваші таланти та відданість допомагають тому, що наша армія залишається найкращою у світі. Ось чому ми працюватимемо над тим, аби відновити роботу уряду та повернути вас на роботу якнайшвидше».
Поки уряд проходить через необхідні процедури, покликані забезпечити його роботу в скороченому режимі, в Конгресі продовжуються дебати щодо бюджетного законопроекту. Але компроміс усе ще залишається недосяжним. Тричі в понеділок Палата представників ухвалювала власну версію законопроекту і тричі Сенат її відкидав. Лідер Демократичної більшості в Сенаті Гаррі Рід звинуватив республіканців в Конгресі у тому, що вони навмисно домоглися того, аби уряд був закритий:

«Вони тільки що прийняли ще один законопроект, покликаний зменшити, вбити, позбутися медичної реформи. Але медична реформа вже стала законом».

Рід закликав спікера Палати представників Джона Бейнера виставити на голосування усієї Палати представників сенатську версію бюджетного законопроекту, яка містить повне фінансування реформи системи охорони здоров’я. Бейнер захищав свої дії:

«Палата представників чітко висловила свою позицію. Ми віримо, що ми мусимо профінансувати роботу уряду, але ми також вважаємо, що усі американці мусять мати справедливе ставлення в рамках медичної реформи».

Експерти кажуть, що якщо закриття уряду триватиме довше двох тижнів, це негативно вплине на економіку країни, яка тільки що почала оговтуватися після тривалої рецесії. Це станеться у першу чергу через зменшення обсягу туризму та скорочення особистих витрат державними працівниками.

Цікаво, що відсутність бюджетного фінансування не вплине власне на те, що стало причиною міжпартійного протистояння – реформу системи охорони здоров’я. У вівторок, першого жовтня, запрацював її основний компонент – біржа медичного страхування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG