Доступність посилання

ТОП новини

Українцеві з Arctic Sunrise висунули обвинувачення в піратстві


Руслан Якушев у суді в Мурманську, 29 вересня 2013 року
Руслан Якушев у суді в Мурманську, 29 вересня 2013 року
Слідчі в російському Мурманську офіційно висунули обвинувачення у піратстві 14 активістам і членам екіпажу судна Arctic Sunrise екологічної організації Greenpeace. Про це повідомили в російському офісі організації.

Серед тих, кому висунули обвинувачення, українець Руслан Якушев, який працював на судні коком, а також громадяни Аргентини, Бразилії, Великобританії, Фінляндії, Нідерландів, Польщі, Росії і Швеції.

Один з обвинувачених – відеооператор.

У Greenpeace назвали звинувачення «надмірними і непропорційними». У разі визнання винними активістам загрожує до 15 років ув’язнення. Очікується, що в найближчі дні й години обвинувачення висунуть також іншим затриманим за акцію проти видобутку нафти в Арктиці.

Всього затримали 30 активістів і членів екіпажу. Усі вони заарештовані на два місяці на час слідства.

МЗС України заявляв, що українець не причетний до тих дій, які росіяни інкримінують активістам Greenpeace, оскільки він просто член екіпажу судна.

19 вересня міжнародна група екологів намагалася провести акцію протесту проти видобування нафти на Арктичному шельфі – на нафтовій платформі в Печорському морі. Пізніше їхнє судно Arctic Sunrise взяли штурмом російські прикордонники, які конвоювали його до Мурманська.

Вчора у швейцарському Базелі група активістів Greenpeace на кілька хвилин перервала матч футбольної Ліги чемпіонів між клубом «Базель» і німецькою командою «Шальке», спонсором якої є «Газпром». Екологи вивісили банер із гаслом на підтримку заарештованих на судні Greenpeace Arctic Sunrise. На банері було написано «Не забруднюйте Арктику».
XS
SM
MD
LG