Доступність посилання

ТОП новини

Ісламський фундаменталіст оголосив, що кандидуватиме на президента Афганістану


Абдул-Раб Расул Сайяф, архівне фото
Абдул-Раб Расул Сайяф, архівне фото
В Афганістані найвідоміший діяч ультраконсервативної салафістської течії сунітського ісламу Абдул-Раб Расул Сайяф склав сьогодні мандат депутата парламенту й оголосив, що кандидуватиме на президентських виборах наступної весни.

За його словами, він балотуватиметься на посаду президента, висунувши на свого віце-президента Ісмаїла Хана, нинішнього міністра енергетики, а в минулому відомого польового командира з західного Афганістану.

Абдул-Раб Расул Сайяф, який нині очолює в Афганістані ісламістську партію «Даават-е-Ісламі», теж був одним із чільних польових командирів під час війни СРСР в Афганістані в 1980-х роках і мав тісні зв’язки з Усамою бін Ладеном, майбутнім лідером терористичної мережі «Аль-Каїда». Він також був визначним командиром у час громадянської війни в Афганістані в 1990-х. Правозахисники і в Афганістані, і на Заході звинувачують його в тяжких і масових порушеннях прав людини в той час.

Учора для участі у президентських виборах в Афганістані, що мають відбутися 5 квітня наступного року, зареєструвався колишній міністр закордонних справ уряду так званого «Північного альянсу», який протистояв владі руху «Талібан» у 1996–2001 роках, Абдулла Абдулла. Абдул-Раб Расул Сайяф теж входив до цього альянсу.

Нинішній президент Афганістану Хамід Карзай, який керує Афганістаном від кінця 2001 року після скинення влади талібів, спершу як голова тимчасової адміністрації, потім як тимчасовий президент, нині завершує другий поспіль термін на посаді вже як всенародно обраний голова держави і не може балотуватися знову.
XS
SM
MD
LG