Доступність посилання

ТОП новини

Дні української культури в Празі відкриває бесіда про дисидентську літературу


Програму Днів української культури у Чеській Республіці відкриває бесіда, присвячена одній з мало вивчених тем – українській дисидентській літературі у Словаччині.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у зустрічі беруть участь словацький письменник, публіцист і дослідник Тарас Мурашко й історик, працівник Словацького інституту пам’яті народу Єрґуш Сівош.

За словами Тараса Мурашка, який увійшов до літератури як україномовний письменник родом зі Словаччини, тема дисидентської літератури сучасникам мало вивчена. «Передусім це є постійно ще досить мало відома історія. Ми наведемо нові факти, які до сьогоднішнього дня невідомі в Україні. І друге: ця тема є дуже важлива для того, щоб українці зрозуміли, що ніхто їм незалежність не подарував, що було багато людей, які за цю незалежність України боролися і намагалися зробити все, хоча їм загрожували великі репресії», – сказав Мурашко.

Нинішня зустріч відбудеться в Домі національних меншин у Празі. Серед інших заходів у програмі також зустріч з українською письменницею Тетяною Малярчук, демонстрація фільму «Valse Brillante» про життя й творчість Ольги Кобилянської (до 150-ліття від дня народження), концерти музичних і танцювальних колективів з України та Чехії.
XS
SM
MD
LG