Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко вже виграла


(Рубрика «Точка зору»)

Чи буде Віктор Янукович готовий вирішити проблему Юлії Тимошенко? Чи було прохання про помилування, передане президентові міжнародними посередниками, узгодженим кроком або ж їхнім власним рішенням, логічним для завершення роботи місії? Які політичні наміри самої Юлії Тимошенко? Всі ці питання зараз ставлять політикам – і, судячи з реакції і представників влади, і опозиціонерів, вони не зовсім розуміють, що сталося.

Для Януковича звільнення Тимошенко – це не питання правосуддя: він краще за кожного з нас знає, що правосуддя в цьому питанні і не ночувало. Це питання політичної тактики, пов’язане з прагненням домовитися з європейцями, одночасно мінімізувавши наслідки для режиму. Мінімізація збитків – збереження Тимошенко поза політикою. Так от – у п’ятницю Тимошенко Януковича переграла.

До останнього часу – і Янукович цілком чітко артикулював це в Ялті – головним аргументом проти звільнення Тимошенко було її «небажання співпрацювати». Тобто європейцям пояснювали, що президент готовий піти на компроміс, відпустити Тимошенко на лікування до Німеччини, а вона хоче не лікування, а повернення у велику політику – а яке ж повернення, коли вона засуджена за одним зі звинувачень і перебуває під слідством за іншими? Заявивши про готовність виїхати, Тимошенко поставила Януковича в положення, коли всі ці виправдання безглузді. Президенту по суті запропонували архітектуру компромісу: для того, щоб Тимошенко поїхала, він повинен її помилувати – тому що ніякої іншої правової бази для від’їзду засудженого просто не існує, і за час, що залишився, такі засади просто не здатні створити. Він її милує, вона вільна і в принципі не зобов’язана нікуди виїжджати – але їде. У цьому і полягає компроміс з боку Тимошенко, на який вона наважилася. І це дійсно вчинок справжнього відповідального політика, який думає про країну.

Янукович, звісно, може вирішити, що такого компромісу йому недостатньо, що «його» компроміс – це угода про асоціацію і Тимошенко у в’язниці. Але в цьому випадку ніякої угоди не буде – тому що європейці точно зрозуміють, хто насправді не хоче компромісу. І те, що могло стати політичним тріумфом Януковича, виявиться його очевидним фіаско.

А Тимошенко вже виграла.

Віталій Портников журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG