Доступність посилання

ТОП новини

Уряд США майже тиждень працює без бюджету


Політичне протистояння на Капітолійському пагорбі триває. Вже тиждень політики не можуть домовитись відносно державного бюджету. Якщо ситуація не зміниться, наслідки урядового паралічу ефектом доміно прокотяться по всій країні, і негативні зміни відчують на собі пересічні американці.

Приблизно 800 тисяч службовців вже тиждень перебувають у вимушеній відпустці. Палата представників Конгресу США прийняла законопроект, що гарантує повернути втрачену зарплату держслужбовцям, яких відправили у незаплановану відпустку через зупинку роботи уряду. Очікується, що законопроект підтримає і контрольований демократами сенат. Президент вже пообіцяв підписати документ, що гарантує повернення цим людям зарплати. Однак, сторони не демонструють готовності піти на поступки, аби поновити роботу уряду.

Хоча національні парки закриті, життєво не важливі програми та послуги припинили працювати, загалом життя в країні не зупинилось. Більшість держслужбовців продовжують працювати, і ефект закриття уряду відчувається лише у Вашингтоні та кількох інших містах країни, де сконцентровані урядові установи. А лише за кілька годин автоподорожі від столиці, триває нормальне життя. Щоправда, якщо політичне протистояння затягнеться, його наслідки можуть розкотитися по країні.

Поки у провінційних містечках, як то Честертаун у штаті Мериленд, столичні політичні баталії, особливо не відчуваються. Комунальники ремонтують дорогу, сміття збирають, як завжди. Світлофори працюють. Працюють і контролери, що виписують штрафи за порушення правил паркування.

Якщо у Вашингтоні зачинені усі парки, тут громадські послуги фінансуються з місцевого бюджету, тож продовжують діяти. Однак, власники місцевих крамниць занепокоєні: якщо політичне протистояння у Вашингтоні затягнеться, то ефект доміно досягне і Честертауна.

Марджорі Адамс якраз орендувала нове приміщення у центрі міста для своєї крамниці жіночого одягу. Як правило, жовтень прибутковий місяць, каже вона.

«Відбувається багато фестивалів та різних подій, на які приїжджають люди з Вашингтона та Балтимора. Але якщо вони не мають роботи, то не приїдуть», – розповідає Марджорі.

Навіть тут є люди яких зачепило закриття уряду, у відпустці опинився чоловік Бекі Лептер.

«У нас з грішми все гаразд. Ми відкладаємо на такі випадки. Але я знаю людей, у яких нема заощаджень, і вони переживають, коли ж отримають наступну зарплату», – говорить жінка.

Населення Честертауна приблизно 5 тисяч людей. Це спокійне містечко. Але, як розповідає начальник місцевої поліції Адріан Бейкер, ще до закриття уряду були скорочені програми допомоги душевно хворим людям.

«Якщо уряд довго не працюватиме, і фінансування не відновиться, я боюсь, може статися спалах злочинності», – каже Адріан.

Честертаун – колоніальне містечко, яке за понад триста років існування пережило чимало подій. Тут впевнені, що переживуть і чергову політичну кризу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG