Доступність посилання

ТОП новини

За дозвіл на проживання в Латвії інвестувати доведеться більше?


Рига – Латвія може змінити умови для видачі Шенгенських віз інвесторам, які хочуть отримати тимчасовий дозвіл на проживання у цій балтійській країні в рамках програми «Дозвіл на проживання в обмін на інвестиції». Упродовж трьох років цією програмою скористалися понад сім тисяч іноземців, є серед них й українські громадяни.

У 2010 році на тлі економічної кризи Латвія запровадила програму, яка надає можливість отримати тимчасовий дозвіл на проживання у країні тим іноземним інвесторам, які придбали нерухомість вартістю понад 143 тисячі євро у Ризі (у провінції ця сума менша вдвічі) чи вклали кошти у латвійську фінансову установу в розмірі не менше 280 тисяч євро.

В обмін на інвестиції інвестор та члени його родини отримують дозвіл на проживання в Латвії до п’яти років, а також можливість безперешкодно подорожувати країнами Шенгенської зони без віз. Умови програми не зобов’язують осіб, які отримали цей дозвіл постійно проживати у Латвії.

Українських інвесторів цікавить програма

За даними Управління у справах громадянства та міграції Латвії, на кінець 2012 року цією програмою скористалося найбільше росіян – 3566 осіб, друге місце зайняла Україна – 433 інвестора, у Казахстану третє місце – 289 інвестора. Останнім часом збільшується також зацікавленість з боку китайських інвесторів.

Дослідження, проведене міжнародною аудиторською компанією Deloitte свідчить, що за три роки завдяки програмі «Дозволи на проживання в обмін на інвестиції», латвійська економіка отримала майже 775 мільйонів євро.

Зараз, коли економіка Латвії стабілізується і країна готується до вступу в єврозону, деякі латвійські політики говорять про необхідність змінити умови для інвесторів, які хочуть отримати дозвіл на проживання в Латвії. Представники Національного об’єднання «Усе Латвії! Вітчизні і Свободі» наполягають на введенні квот та збільшенні мінімальної суми інвестицій у 3-5 разів.

«Ми хочемо отримати чітке розуміння про те, чи в 2014 році буде завершена програма продажу дозволів на проживання інвесторам або хоча б натяк, з якого моменту почнеться обмеження цього процесу. Тому що відбувається зростання в арифметичній прогресії. Вже цього року прогнозується півтори тисячі угод надання дозволів на проживання за продаж нерухомості», – каже один з лідерів «Усе Латвії! Вітчизні і Свободі» Імантс Параднієкс.

Результати опитування, проведеного агентство TNS та телеканалом LNT свідчать, що 56% економічно активного населення Латвії вважають необхідним встановити більш жорсткі умови для надання дозволу на проживання для громадян третіх країн.

Ділові кола Латвії проти обмеження

Проти скасування видачі дозволу на проживання інвесторам виступають представники латвійської урядової коаліції та місцеві бізнесмени. Менеджер агентства нерухомості Arco Дзінтарс Берзиньш каже що ставки дуже великі як для уряду, так і для бізнесових кіл, щоб завершити програму зараз.

«Я взагалі думаю, що цього ніколи не станеться. Це погана ідея, тому що інвестори вкладають тут дуже багато грошей, а це прискорює темпи розвитку латвійської економіки», – говорить Дзінтарс Берзиньш.

Отримують дозвіл на проживання в Латвії, а живуть в Італії

Інші ж агенти нерухомості зауважують, що їхні клієнти часто використовують отримання дозволу на проживання в Латвії, щоб жити в інших країнах Шенгену, зокрема у Франції та Італії.

Прикладом є Алма Шалабаєва, дружина казахського банкіра Мухтара Аблязова, який розшукується в Казахстані за багатомільярдні банківські шахрайства. Вона з дочкою, маючи латвійський тимчасовий дозвіл на проживання, мешкала в Італії, звідки і була депортована італійською поліцією до Казахстану.

За словами депутата Європейського парламенту Роберта Зіле, це лише один приклад, як програма продажу дозволів на проживання шкодить іміджу Латвії.

Інші критики програми наголошують, що Латвія може отримати репутацію нового центру з відмивання коштів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG