Доступність посилання

ТОП новини

Борги із зарплати на Рівненському авторемзаводі віддають, продаючи майно


Рівненський автомобільний ремонтний завод
Рівненський автомобільний ремонтний завод
Рівне – Заборгованість перед працівниками Рівненського автомобільного ремонтного заводу, підпорядкованого ДК «Укроборонпром», погашають за рахунок реструктуризації підприємства. Щоправда, за три роки боротьби за отримання заробленого, трудовий колектив заводу скоротився на третину. Зараз лише трохи більше ніж сотня працівників отримують заборговане.

На Рівненському автомобільному ремонтному заводі зараз виплачують борги із зарплати за минулі три місяці й потроху віддають заборговане за минулий рік. Щоправда, з того часу, коли працівники авторемзаводу три роки тому штурмували обласну владу, вимагаючи зароблене, кількість працівників скоротилася на третину. Зараз лише два десятки людей працює в цеху, а ще сотня – «в конторі».

«Раз у два місяці платять, а цього разу за три чи чотири місяці навіть. Почали трохи гасити, але не повністю. По тисячі. За минулий рік, кажуть, що повністю ніби розрахувалися. Ніхто толком не знає. Ні, якщо зараз виплатять, то буде… по грудень ніби», – розповіли Радіо Свобода люди під прохідною заводу.

Обітниця мовчання – заради зарплати

А от профспілковий лідер авторемонтного заводу Євгенія Білощук не захотіла прокоментувати ситуацію, пояснивши, що не може «без погодження із керівництвом». Директор підприємства Станіслав Сорока вирішує проблеми підприємства у столиці й розповідати про майбутнє заводу телефоном теж відмовився.

Самі ж працівники кажуть, що борги по зарплаті їм повертають, розпродаючи через аукціон майно заводу, мовляв, «продали якийсь майданчик і заплатили за три місяці». Все знає виконавча служба, котра провела оцінку майна заводу й тепер шукає покупців. Однак представники служби у Рівненській області теж відмовилися надати Радіо Свобода інформацію про те, скільки грошей виручили, розпродаючи виробничі площі.

Однак, за повідомленням заступника голови Рівненської облдержадміністрації Світлани Сад, нині борги суттєво зменшилися і становлять близько півмільйона гривень проти колишніх трьох.

Операція «ліквідація»

Рівненський автомобільний ремонтний завод тепер підпорядкований державному концерну «Укроборонпром». Раніше відповідальність за підприємство прямо лежала на Міністерстві оборони. Майже 10 років тому Міноборони не розплатилося з рівнянами за виконану роботу, а потім взагалі перестало надавати будь-які замовлення підприємству. В результаті накопичилися мільйонні зарплатні борги й завод став баластом для місцевої влади.

Але ще два роки тому підприємство «Рівненський автомобільний ремонтний завод» мало на своєму балансі майже 8 тисяч агрегатів та понад 200 авто. Окрім цього, головне контрольно-ревізійне управління робило застереження про загрозу втрати 13 гектарів земель Міноборони у центрі Рівного.

Навесні ж цього року голова облдержадміністрації Василь Берташ клопотав про дозвіл щодо продажу майна заради повернення зарплатних боргів перед керівництвом «Укроборонпрому». Судячи з усього, це клопотання задовольнили.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG