Доступність посилання

ТОП новини

Іспанські й грецькі заробітчани масово шукають долі в багатших країнах ЄС


Брюссель – У Польщі, Чехії, Греції чи Іспанії десятки, а то й сотні тисяч українців працюють як трудові мігранти. Згідно з приблизною статистикою, за межами держави вже перебуває майже 4 мільйони українських заробітчан. Однак у європейських країнах кращої долі шукають не лише вихідці з України. Висококваліфіковані, працездатні греки, іспанці чи італійці останніми роками не мають можливості реалізуватися в своїх країнах та масово виїжджають до Німеччини, Нідерландів чи Великої Британії.

Криза в південних країнах Євросоюзу залишила без роботи та перспектив на краще майбутнє сотні тисяч європейців. Як наслідок, за останні декілька років економічна міграція з Греції, Іспанії чи Португалії зросла вдвічі. Дипломовані й талановиті громадяни, яких економічні проблеми єврозони викинули на вулиці, часто намагаються шукати нових можливостей на німецьких, нідерландських чи бельгійських підприємствах.

«Ми спостерігаємо, що сьогодні до західних держав мігрує молодь з півдня, яка має дипломи вищих навчальних закладів, – підтверджує цю тенденцію голова бельгійського центру досліджень міграції Жан-Мішель Лафльор. – Це люди, що приїжджають у пошуках можливостей, яких у їхніх рідних державах більш немає».

Тобто, профіль мігрантів, що колись, як і українські біженці, прибували до Бельгії працювати в шахтах чи на металургійних заводах, нині докорінно змінився. Визначилася й своєрідна спеціалізована міграція. Скажімо, з Угорщини, точніше з місцевих лікарень, наразі у великій кількості виїжджають медики. Головна країна виїзду – Велика Британія, де ці працівники влаштовуються або за фахом, або, принаймні, медсестрами, які там отримують кращі заробітки, ніж угорські медики вдома.

Греки повернуться, коли вдома стане краще – експерт

Нинішні заробітчани з Греції чи Італії – це висококваліфіковані працівники, що втікають від безробіття або низьких зарплат і, зазвичай, знаходять на нових місцях роботу за фахом.

«Вони легко долучаються до місцевого ринку праці. Особливо, в сфері європейських установ, дотичних до цього галузях, або ж в якості посередників. Вони інтегруються доволі просто, адже йде мова про молодь, яка має багато переваг. Це люди, які швидко організуються, й, при цьому, не забувають своїх країн та готові повернутися, коли там для них з’являться можливості», – каже бельгійський експерт Мішель Лафльор.

Тим часом, країнам, де вони працюють – Бельгії, Нідерландам чи Німеччині – ці молоді спеціалісти приносять велику користь та вигоду. Однак, як кажуть фахівці з питань міграції, коли в державах, звідки прибули ці заробітчани, набере обертів економічне зростання, там відчуватиметься гостра нестача втрачених кваліфікованих кадрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG