Доступність посилання

ТОП новини

Розшарування багатих і бідних в Україні не таке драматичне, як у Росії – Шеремета


Найбільша нерівність у розподілі багатств і доходів у світі встановилася в Росії. Про це йдеться в останньому звіті експертів швейцарської фінансової компанії Credit Suisse. Вони досліджували структуру власності багатства у різних країнах світу. Окремої уваги Україні в цьому дослідженні не приділили. А з-поміж її сусідів у фокус уваги експертів потрапила Росія.

Найвищий показник нерівності у розподілі багатства встановився у Росії (за винятком кількох карибських офшорних країн, де оселилися мільярдери). Таких висновків дійшли експерти швейцарської фінансової компанії Credit Suisse у своєму нещодавно оприлюдненому звіті «Глобальне багатство 2013».

За даними Credit Suisse, 110 громадян Росії контролюють нині 35 відсотків загального багатства домогосподарств цієї країни. Для порівняння: всі мільярдери світу контролюють від одного до двох відсотків глобального багатства. Концентрація мільярдерів у Росії перевершує у 15 разів середньостатистичний показник у решті світу: так, у цій країні є свій мільярдер на кожні 11 мільярдів доларів національного багатства, у решті світу – на кожні 170 мільярдів загальних статків.

Російські мільярдери – газові й нафтові королі

Експерт консалтингової компанії Global Economic Perspectives із Лондона Тоні Шоррокс (Tony Shorrocks) є одним із авторів звіту. Він зазначає, що Росію можна порівняти зі США та центральноазійськими країнами. Сполученим Штатам також властиве значне розшарування багатства. Але за конкретними показниками ці країни все ж таки різняться: в Америці менше від 10 тисяч доларів на рік отримують близько 31 % громадян, а в Росії – близько 94 %.

Російські мільярдери мають більше зв’язків з політикою, ніж багатії в інших країнах
Тоні Шоррокс
«Мільярдери в Росії тісно пов’язані з видобутком і продажем природних ресурсів. І ми у цьому разі говоримо про статки, здобуті впродовж останніх 20 років. Доволі очевидно, що ці компанії мають потребу в політичній підтримці у той чи інший спосіб. Очевидно, що російські мільярдери мають більше зв’язків з політикою, ніж багатії в інших країнах», – коментує результати дослідження Тоні Шоррокс.

«Щоб стати багатим в Україні, потрібно бути близьким до влади» – експерт

А наскільки розподіл доходів і багатства в Україні відповідає російській моделі? Президент Київської школи економіки та заступник голови Глобальної ради з питань України на Всесвітньому економічному форумі Павло Шеремета вважає, що загалом нерівність у розподілі багатства в Україні є меншою, ніж у її північної сусідки.

Щоб стати багатим в Україні, потрібно бути близьким до влади
Павло Шеремета
«В Україні ситуація не є такою драматичною, як у Росії, але, я думаю, що вона є гіршою, ніж у розвинених країнах. І причиною є корупція – для того, щоб стати багатим в Україні, потрібно бути близьким до влади. Це один із ключових шляхів успіху», – пояснює економіст.

Павло Шеремета також наголошує на тому, що збільшення розшарування за рівнем доходів – це світова тенденція. І для того є щонайменше дві причини. По-перше, це вплив глобалізації, коли представники окремих професій, приміром, музиканти отримали доступ до великих аудиторій і можуть, відповідно, значно більше заробляти, ніж раніше. Крім того, на глобальному ринку праці з’явилася нова дешева робоча сила, за рахунок якої мала кількість людей заробляє надприбутки.

На світовий ринок вийшли сотні мільйонів людей, яких не було раніше на ринку праці
Павло Шеремета
«На світовий ринок вийшли сотні мільйонів людей, яких не було раніше на ринку праці. Це насамперед країни Південної та Південно-Східної Азії: Китай, Індонезія, Пакистан. До них додалася Східна Європа. Зрозуміло, що всі ці країни демпінгують зарплати у нижньому спектрі», – зауважує український експерт. Йдеться про те, що трудові мігранти з бідніших країн свідомо погоджуються працювати більшу кількість годин за менші гроші.

Але в цілому експерти сходяться на думці, що високий показник нерівності у розподілі багатства є наслідком корупції.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG